Ďáblova bible odletěla. Strach podle ní točí film

Jitka Gráfová
12. 3. 2008 15:17
Historický unikát valdštějnskou výstavu neporazil

Praha - V úterý za "přísných bezpečnostních opatření" doputovala zapůjčená Ďáblova bible zpět do Švédska. Byl to symbolický závěr pobytu pro novodobou mediální hvězdu, kterou nakonec vidělo přes 61 tisíc lidí  a inspirovala i filmaře Jiřího Stracha.

V úterý ráno byl rukopis převezen na letiště a letadlo Armády ČR jej přepravilo zpět do Švédska, kde bude uložen ve sbírkách švédské Královské knihovny ve Stockholmu.

Nakonec byla megakniha vážící tři čtvrtě metráku k vidění od 20. září loňského roku až do 9. března. Kvůli bezpečnostním opatření a omezenému počtu návštěvníků ale nestačila na "konkurenční" historickou výstavu o Albrechu z Valdštejna, která přilákala téměř 150 tisíc návštěvníků.

Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání
Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání | Foto: Ludvík Hradilek

Díky vojenským manévrům,  televizním reportážím a spekulacím "co kdybychom ji Švédům třeba nevrátili" se nicméně návštěvností vyrovnala výstavě o Josefu Ladovi, kterou uspořádal Obecní dům.

U příležitosti vystavení bible vyšly čtyři knihy (včetně překladu historického románu z němčiny) a  byly natočeny dva dokumentární snímky.

Režisér Jiří Strach nyní připravuje pro Českou televizi i hraný film, v němž právě Bible hraje důležitou roli. Scénář k třídílnému snímku Ďáblova lest napsal záhadolog a cestovatel Arnošt Vašíček

"Policejní komisař Sumara řeší případ, kdy napadené dívce kdosi namaloval na tělo magický
znak. Krev není lidská, ale hadí. O pomoc při vyšetřování je požádán znalec satanských sekt a specialista na okultismus doktor Runa. Pátrání ho přivádí do bývalého benediktinského kláštera v Podlažicích, kde dívka spolu s dalšími studenty archeologie pracovala na vykopávkách," popisuje scénář Kateřina Vilímková z ČT.

Právě v benediktýnském klášteře v Podlažicích se na počátku 13. století nacházela Ďáblova bible. Podle dochované legendy ji tam - prý s pomocí ďábla za jedinou noc napsal - mnich kající se z těžkého hříchu.

Hlavní roli ztvární Ivan Trojan, policejního komisaře Jiří Dvořák, v dalších rolích se objeví Aňa Geislerová, Stanislav Zindulka, Jakub Prachař a další.

 

Právě se děje

Další zprávy