Ďáblova bible zůstane v Česku. Ale jen do března

Jitka Gráfová
20. 12. 2007 15:00
Vystavena bude i maketa z Olomouce

Praha - Švédská národní knihovna povolila, že Codex gigas může být v Česku do 9. března příštího roku. Spolu s nečekanou mediální hvězdou roku 2007 bude v Klementinu nově vystavena i maketa vzácné knihy.

Výstava bude prodloužena o více než dva měsíce - díky pochopení Švédské královské knihovny, která respektovala stálý zájem návštěvníků o výstavu.

"Velký dík patří ministerstvu kultury za ochotnou spolupráci při vyřizování formální stránky a ministerstvu financí, které prodloužilo platnost státní záruky, jež nahrazuje soukromé pojištění exponátu," říká Ivo Mirošovský z Národní knihovny

Výstavu zhlédlo už více než 35 tisíc lidí, do konce roku je vyprodaná.  Do Galerie Klementinum se přesto mohou zájemci o výstavu vydat ještě letos - v úterý nebo v sobotu, což jsou dny, na které se vstupenky prodávají přímo u pokladny Galerie Klementinum bez předchozích on-line rezervací.

Na leden byl zahájen předprodej už v úterý, od 21. ledna pak na únor a kousek března.

Vystavená maketa  původně vznikla pro olomoucký knižní veletrh Libri, kde byla také poprvé zpřístupněna veřejnosti. Má stejné rozměry, vazbu a podobný počet stran jako originál.

Lépe si středověkou práci prohlédnete v kopii na denním světle.
Lépe si středověkou práci prohlédnete v kopii na denním světle. | Foto: Ludvík Hradilek

"Se 78 kilogramy je dokonce o tři kilogramy těžší a na rozdíl od něj v ní lze i listovat," dodává Kateřina Nováková z úseku komunikace Národní knihovny.

Maketu vytvořil  Jiří Rudolf, který na projektu začal pracovat z vlastní iniciativy - kvůli obdivu k jedinečnému dílu středověku;  při výrobě makety spolupracoval s odborníky z Národní galerie. Kopii schválila i Královská knihovna ve Stockholmu, která Codex vlastní.

"Olšanské papírny vyšly autorovi nápadu vstříc stejně jako umělecký knihař Jiří Fogl ze Žamberku, který vyrobil kožené desky a provedl vazbu více než tří stovek listů. O tisk se postarala olomoucká tiskárna Grapo, která přenesla na papír dvě stě digitálních skenů z originálu bible," vypočítává Nováková.

Výroba knihy trvala přes měsíc a náklady předčila cenu osobního automobilu.

Pro registraci vstupenek je na webových stránkách Národní knihovny  zřízen speciální rezervační on-line systém. Před objednávkou mají zájemci navíc k dispozici aktuální přehled o datech a hodinách v daném měsíci, na které si ještě mohou lístky objednat.

Základní cena vstupného je 100 korun, zlevněné vstupenky stojí o polovinu méně.

 

Právě se děje

Další zprávy