Chystá se výstava Česká divadelní fotografie. Představí fotky Františka Drtikola či Josefa Koudelky

Ze série portrétních fotografií Martina Dejdara. 90. léta 20. století.
Portréty herce Petra Čepka z poloviny 60. let 20. století.
Plakát k inscenaci Marná lásky snaha v Divadle za branou z roku 1970. Původní foto: Josef Koudelka.
Program Laterny Magiky při jejím uvedení na EXPO 58 v Bruselu. Autoři: Alfréd Radok a Josef Svoboda. Psal se rok 1958.
Fotografie focená při přípravě tzv. 2. programu Laterny Magiky pro EXPO 58.
Foto: Autor neznámý
Hana Slívová Hana Slívová
3. 4. 2018 11:25
Portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací velkých i studiových scén, divadelních budov i jejich zákulisí, pohled na divadlo od poloviny 19. století do současnosti - to je náplň výstavy Česká divadelní fotografie 1859-2017, již 9. května otevře Obecní dům. Autory fotografií jsou například František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola, Josef Koudelka či Ateliér Langhans.

Cílem výstavy Česká divadelní fotografie 1859-2017 je představit tuzemskou divadelní fotku jako světový fenomén. Kurátoři výstavy Anna Hejmová a Vojtěch proto zmapovali sbírky ateliérů, archivů divadel i soukromých sbírek a sestavili obraz historie českého divadelnictví v širokém kontextu včetně toho technologického.

Prvními fotografiemi českého divadelnictví jsou portréty. Tím nejstarším dochovaným snímkem s divadelní tematikou je fotografie herečky Mikulášského divadla Floriany Jaichové z Ateliéru Schwestka z roku 1859.

První fotografie z divadelního představení pak pochází z roku 1892 z inscenace hry Imre Madácha Tragédie člověka, kterou v Národním divadle nasnímal Alfred Baštýř. Zachycení představení v interiéru divadla umožnil až rozvoj fotografické techniky a hlavně instalace elektrického osvětlení.

Řada unikátních snímků vznikla v meziválečném období. Návštěvníci Obecního domu tak uvidí mimo jiné fotografie z Osvobozeného divadla a D 34, ale i propagační materiály z Divadla Vlasty Buriana.

Fotografii jako součást výtvarného řešení divadelní inscenace ukazují snímky z představení, na nichž v Laterně Magice spolupracoval scénograf Josef Svoboda.

Výstava se věnuje i divadelní architektuře a propagaci divadel. K vidění tak budou také současné plakáty či programy Národního divadla v Praze, Osvobozeného divadla, Divadla za branou, Činoherního klubu, Švandova divadla či Divadla Husa na provázku.

Za rok nafotím dvě nebo tři dobré fotografie, říká světoznámý český fotograf Koudelka
 

Právě se děje

Další zprávy