Ceny Thálie znají majitele. Většinou se stěhují z Prahy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 3. 2012 10:50
Ocenění vyhlašovala na jevišti ND Herecká asociace
Helena Dvořáková
Helena Dvořáková | Foto: ČTK

Praha - Letos již podevatenácté ocenila Herecká asociace Cenami Thálie celoživotní mistrovství a mimořádné interpretační výkony na českých jevištích za rok 2011 celkem ve čtyřech divadelních kategoriích. Předávání křišťálových divadelních masek podle návrhu architekta Bořka Šípka pojmenovaných na počest řecké múzy komedie se tradičně konalo v Národním divadle.

Posedmé je moderoval plzeňský dramatik Antonín Procházka a v přímém přenosu vysílala Česká televize. Většinu cen si odnesli herci z mimopražských divadel.

Thálii určenou činohercům do 33 let převzala Tereza Dočekalová. Po Michalu Čapkovi (který obdržel Thálii ve stejné kategorii v roce 2007) je tak již druhou oceněnou herečkou ostravské Komorní scény Aréna, kde po dostudování konzervatoře započala svou hereckou kariéru rolí Niny Zarečné v Čechovově Rackovi.

Z žen byla za mimořádný jevištní výkon v činohře oceněna absolventka brněnské JAMU Helena Dvořáková za roli Ysé v inscenaci Polední úděl v pražském Divadle v Dlouhé. Za ni získala před časem také Cenu Alfréda Radoka a Cenu Divadelních novin. V mužské kategorii si Thálii odnesl Václav Neužil z Dejvického divadla za roli Mugsyho v inscenaci prvotiny Patricka Marbera Dealer's Choice.

Z operních umělců se dostalo na vítězku mezinárodní pěvecké soutěže Franze Lehára Annu Klamo, za titulní roli v opeře Lakmé v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem a Jacka Straucha narozeného v Londýně polským rodičům, držitele druhé ceny a zvláštního ocenění bostonské opery v pěvecké soutěži Belvedere ve Vídni. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě vytvořil titulní roli v opeře Cardillac.

Tereza Dočekalová
Tereza Dočekalová | Foto: ČTK

Ze tří nominovaných žen v baletním oboru se laureátkou stala jediná cizinka Miho Ogimoto za roli Giselle ve stejnojmenném baletu uvedeném Státní operou. Po účinkování v Tokyu a Německu se tato Japonka stala roku 2010 sólistkou baletu Státní opery Praha.

V kategorii balet muži byli nominování Michal Krčmář a Filip Verevrka, oba za roli vévody Alberta v baletu Giselle, který loni uveden nejen ve Státní opeře Praha, ale také v Národním divadle Brno. Thálii ale obdržel třetí nominovaný muž - Jan Fouska za roli Vikomta de Valmont v inscenaci Nebezpečné známosti v Národním divadle Brno. Nominován byl potřetí, jednu Thálii už roku 2006 dostal.

Za výkony v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebně-dramatický žánr převzala Thálii držitelka dvou Českých slavíků Monika Absolonová za titulní roli ve Funny Girl v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

Za titulní dvojroli v muzikálu Jekyll a Hyde na jevišti Městského divadla Brno získal již druhou Thálii Dušan Vitázek (první obdržel v roce 2004 za roli Bergera v muzikálu Hair).

Zvláštní cenu kolegia obdržel scénograf a kostýmní výtvarník Josef Jelínek (roku 2002 dotal Českého lva za nejlepší filmové kostýmy).

Za celoživotní mistrovství udělila Herecká asociace Thalii českému barytonistovi René Tučkovi, který letos v lednu oslavil 76. narozeniny a patřil od roku 1971 k předním osobnostem opery Národního divadla v Praze.

Luděk Munzar
Luděk Munzar | Foto: Jan Langer

"Chtěl jsem pozdravit hlavně ty, kterým udělal radost tento okamžik jak v Čechách, tak i na Slovensku," uvedl tanečník a choreograf Vlastimil Harapes v reakci na ocenění za celoživotní výkon v oboru balet. Poděkoval především režiséru Petru Weiglovi, který jeho výkony zaznamenal na filmový pás.

Dlouhý aplaus vestoje sklidil Luděk Munzar oceněný za celoživotní mistrovství v oboru činoherního herectví. V hledišti mu tleskali především herečtí kolegové, ale také dcera Bára a z nemoci se zotavující manželka Jana Hlaváčová.

"Blahopřeji všem vyznamenaným a oceněným. Je to dvaadvacet let, co jsem odtud dobrovolně odešel. Za celou tu dlouhou dobu mě nenapadlo, že se na toto jeviště ještě vrátím. Děkuju vám," řekl oceněný herec.

 

Právě se děje

Další zprávy