V jako velmi zajímavé komiksové čtení

Richard Klíčník
4. 1. 2006 0:00
Komiks - V češtině vyšel první velký komiks velmistra žánrové scenáristiky Alana Moora. I když se jedná svým způsobem o prvotinu, k tomu starou přes 20 let, má stále co říci.

V jako Vendeta je komiks, který vznikl na samém počátku osmdesátých let a který společně s Talbotovým Arkwrightem linkoval cestu kreslených románů až k dnešním dobám. Moore je nejvýznamnější komiksový tvůrce současnosti a V jako Vendeta předcházelo jeho mistrovskému dílu Strážci (Watchmen), které česky vyšlo loni.

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Aktuálně.cz

Guy Fawkes jako hrdina?

V je jméno hlavního hrdiny románu, který dostal do vínku podobu Guye Fawkese (postava britských dějin, která se pokusila vyhodit do vzduchu parlament - ve Vendetě se mu to podaří). Vizáž jinak anonymního aktéra V je poněkud zavádějící, protože román je zasazen do postkatastrofické Anglie druhé poloviny devadesátých let, kterou si Alan Moore vysnil jako zemi s fašistickou vládou, kde obyvatele na každém kroku střeží kamery a odposlouchávací zařízení.

Inspirací z Orwela, Huxleyho, Thomase Dische, ale také Bradburyho a třeba i Robina Hooda se Moore nikdy netajil. Jen celý příběh postavil, jak se bude o čtvrt století později říkat, tak nějak po moorovsku.

I přes okamžiky, na kterých je vidět, že se jedná o vůbec první rozsáhlé dílo (například v poněkud naroubované pasáži, kdy hlavní hrdinka bez jakéhokoli vzdělání vypráví svůj životní příběh a během něj jako by náhodou odvypráví celé nedávné dějiny včetně příčin atomové války), má román svou sílu.

V je především symbol

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Aktuálně.cz

V může znamenat vendetu, ale i vítězství a stejně dobře to může být římská pětka. S touto symbolikou si autoři hrají a opřádají hlavní postavu dalšími mystérii, V je především symbol.

V stojí sám proti celému systému, ale nesnaží se s ním bojovat pouhou silou (to indikuje i zcela inovátorské pojetí, kdy se autoři zcela vzdali klasických komiksových zvukových efektů a děj nesou převážně dialogy). Snaží se naroubovat myšlenku svobody do porobeného národa, zasadit semínko pochybností do celého systému, který bude nakonec zcela zničen.

Ale protože písmeno V primárně značí Vendetu, nepostará se již hrdina o nápravu. Jako na správném divadle, až světla zhasnou odchází společně s celou vládnoucí garniturou a nechává diváky v knize i ty skutečné, aby si události přebrali podle svého a zachovali se, jak považují za správné.

Kresba osmdesátých let

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Aktuálně.cz

Komiks nakreslil David Lloyd, který odvedl na tehdejší dobu velmi inovativní práci, ale i tak působí kniha poněkud nepřehledně a vyžaduje velmi pozorné čtení už jen proto, že většina vedlejších aktérů se obléká do stejných nevýrazných obleků a nevyčnívá z davu, přesně jak si to systém přeje. Ke všemu V je natolik charismatická postava, že na sebe strhává veškerou pozornost.

Román je pro všechny citace ze Shakespeara a dalších autorů  pozoruhodný také z literárního hlediska. Další zajímavostí je, že jak v originále, tak v češtině začínají všechny kapitoly na V. Richard Podaný o překladu V jako Vendeta říká: "Bylo to peklo, ale opravdu mě to bavilo." Podaný patří k nejlepším českým překladatelům a Moorova Vendeta byla něco jako výzva, které se zhostil skvěle. Česká mutace důstojně představuje další z oněch "velkých" komiksů.

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Aktuálně.cz

Z příběhů Alana Moora u nás vyšla většina podstatných děl: Strážci, Z pekla, Liga výjimečných, Top 10, Kameňák a další. Nejvíce z jeho knih vyšlo stejně jako Vendeta u nakladatelství BB art.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy