Bezdomovci mají divadelní festival

Irena Hejdová
12. 1. 2006 9:00
Praha - V pražském experimentálním prostoru NoD začíná zítra druhý ročník festivalu bezdomoveckých divadel: Hic Sunt Leones 2005.

Přehlídka potrvá dva dny. Letošního ročníku se zúčastní bezdomovecké divadelní soubory Ratten 07 z Berlína, Obdach-Fertig-Los z Hamburku, Nota Bene z Bratislavy a hostitelské divadlo Ježek a čížek. Součástí festivalu bude i koncert "balkánské dechovky" Ahmed má hlad.
 
Zajímavostí letošního ročníku bude takzvaná paralelní inscenace Hauptmannových Tkalců, kterou předvede české divadlo Ježek a čížek s berlínskými Ratten 07; jejich ztvárnění jsou značně rozdílná.

Český soubor Ježek a čížek existuje od roku 2000 a za 5 let existence jím prošlo 200 "herců". Nastudovali osm inscenací a sehráli přes 120 představení. Bratislavský soubor Nota bene funguje oproti tomu jen dva roky. Rekordmany jsou německé soubory: Obdach-Fertig-Los má za sebou jedenáct let existence a berlínští Ratten 07 hrají už třináct let

V rámci festivalu se představí i hra Abwärts zu den Sternen (Šejdrem ke hvězdám) souboru Obdach-Fertig-Los, kterou napsali sami bezdomovci. Ježek a čížek kromě své inscenace Tkalců vystoupí i s dvojhrou Minetti a Lear, která kombinuje texty Thomase Bernharda a Williama Shakespeara.

Více informací o festivalu i aktivitách divadla Ježek a Čížek naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy