Barokní opera Siface zazní v novodobé světové premiéře

Kultura Kultura
9. 5. 2013 21:39
Představení je součástí Festivalu barokních umění Český Krumlov
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Barokní opera Siface bude mít novodobou světovou premiéru při jediném představení v Praze. Harmonie Nicoly Porpory zazní 10. května od 18 hodin v Českém muzeu hudby.

Autenticitu barokní hudby umocní použití dobových nástrojů nebo jejich mistrovských kopií. V rukou hudebníků mezinárodního souboru Hof-Musici, který zahraje pod vedením cembalisty Ondřeje Macka, tak bude k vidění například violon - barokní šestistrunný kontrabas vytvořený v roce 1996 mistrem Janem Slípkou podle anonymního italského originálu z doby kolem roku 1700. Nebo cembalo z dílny Jiřího Vykoukala, dokonalá kopie italského nástroje z roku 1726.

Foto: Aktuálně.cz

Hof-Musici patří k nejlepším souborům specializovaným na interpretaci barokní hudby s použitím dobových nástrojů. Sólových partů se v typickém barokním dramatu vášně, zrady a bezohledné ctižádosti v protikladu k lásce, věrnosti a neochvějné ctnosti ujali Veronika Mráčková Fučíková, Jana Dvořáková, Jana Bínová Koucká, Lucie Rozsnyó, Tomáš Kočan a Pavel Valenta. Režie a barokní gestika jsou dílem Zuzany Vrbové.

Nicola Porpora (1686-1768) patří k nejvýznamnějším představitelům pozdně barokní italské opery, tzv. dramma per musica. Opera Siface měla premiéru v roce 1726 v Benátkách a již tři roky poté byla provedena v pražském paláci hraběte Františka Antonína Šporka.

Autorem libreta je císařský dvorní básník Pietro Metastasio. Titulní postavou opery je Syfax (italsky Siface), vládce starověké Numidie, království na území dnešního Alžírska a části Tunisu.

Foto: Aktuálně.cz

Spíše než historické události jsou však námětem opery milostné vztahy despotického krále k jeho manželce a milence. Libreto se ale vymyká rozšířené představě o nepřehledném a spletitém ději barokních oper. City postav dramatu i pohnutky jejich jednání jsou podány srozumitelně a s neobyčejnou životností.

Představení v Českém muzeu hudby je součástí Festivalu barokních umění Český Krumlov, který vznikl v roce 2008 s cílem oživit barokní operu s využitím současných možností autentické interpretace.

Po pražském uvedení Siface v polo-scénickém provedení bude v září následovat plně scénická verze v autentických prostorách unikátního barokního divadla na českokrumlovském zámku. Letošní VI. ročník Festivalu barokních umění se v Českém Krumlově odehraje od 20. do 22. září.

 

Právě se děje

Další zprávy