Archa uvede taneční retrospektivu

maf
9. 11. 2005 19:00
Praha - V rámci festivalu Taneční platforma v pražském Divadle Archa uvede tvůrčí dvojice Kristýna Lhotáková a Ladislav Soukup retrospektivní přehlídku svých choreografií nazvanou Dekády .

Od 20.do 22.listopadu tak diváci budou mít možnost shlédnout derniéru mezinárodně úspěšného tanečního představení Otázka pro příští rok. Lhotáková a Soukup spolupracují od roku 1995 a proslavili se zejména tanečními experimenty, které zkoumají detaily lidského chování.

Ty jsou autenticky interpretovány netanečníky. V tanečním dokumentu Osoby a obsazení, které bylo nominováno na cenu Sazky a Divadelních novin za rok 2005, například účinkují tři muži ve věku mezi 50 a 60 lety s různými povoláními. Ústředním tématem Otázek pro příští rok je pozoruhodný život starší dámy Ivany Gotliebové, která právě v den představení oslaví své 80.narozeniny.

Dále se příznivci tance mohou těšit na představení Labuť (2002) inscenované v neobvyklém prostoru pasáže Divadla Archa. Závěrečný večer pak nabídne dvě choreografie Two too (2001) a Two ones (2004), které vznikly během pětiletého uměleckého dialogu Lhotákové se švýcarskou choreografkou a tanečnicí Annou Huber.V prostoru 2 x 2 metry zkoumají individuálnost lidského vnímání a jeho hranice.

Kristýna Lhotáková vystudovala tanec na konzervatoři Duncan centrum a na vysoké škole v německém Essenu. Se Soukupem založili hudební skupinu Kopir Rozsywal Bestar. Její choreografie Venuše s Rubikovou kostkou získala v roce 2000 třetí místo v mezinárodní soutěži choreografů Aerowaves a o rok později první místo na festivalu současného umění v australském Perthu. Program naleznete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy