Svatovítský poklad poprvé v zahraničí. Petr Pavel zahájil výstavu v Drážďanech

ČTK ČTK
15. 3. 2024 17:49
Svatovítský poklad, který představuje jednu z největších chrámových sbírek v Evropě, je poprvé vystaven v zahraničí, konkrétně v Drážďanech. Přehlídku unikátní svým historickým i kulturním významem tento pátek v saské metropoli společně otevřeli český prezident Petr Pavel a saský premiér Michael Kretschmer.

Výstava v Umělecké síni v Lipsiusbau nazvaná Fragmenty paměti bude pro návštěvníky dostupná od soboty do 8. září. Pořádají ji Státní umělecké sbírky Drážďany.

"Svatovítský chrámový poklad je v zahraničí vůbec poprvé. A poprvé ho v takové sestavě mohou vidět i čeští návštěvníci," řekl na vernisáži Petr Pavel. Poklad je vystaven v dialogu s tvorbou současných umělců - Angličana Edmunda de Waala, českého fotografa Josefa Koudelky a Němce Juliana Rosefeldta.

Právě na spojení historického katedrálního pokladu se současnými díly upozorňuje kurátor Jiří Fajt. "Výstava spojuje výrazné paměťové skoky naší civilizace," konstatuje bývalý ředitel pražské Národní galerie. Zatímco katedrální poklad podle Fajta vychází z křesťanské víry a dějin spásy, práce de Waala, Koudelky a Rosefeldta přinášejí současný pohled.

Od Koudelky, kterého proslavily snímky invaze vojsk Varšavské smlouvy do Prahy, jsou tu zastoupeny velkoformátové fotografie rozděleného Jeruzaléma. Rosefeldt zase svým filmem ukazuje zničující vliv lidského chování. Monumentální skříňové objekty od de Waala pak dle pořadatelů tvoří protiklad chrámového pokladu.

Svatovítský poklad pravidelně rozšiřovala už dynastie Přemyslovců, díky úsilí císaře a českého krále Karla IV. se více než zdvojnásobil.

V Drážďanech jsou k vidění různé typy relikviářů, ale také významná díla zlatnického umění či obrazy a sochy. Příkladem budiž relikviářová busta svatého Vojtěcha darovaná Vladislavem Jagellonským, takzvaný nostický plenář, který je znám i jako relikviář svatého Kříže.

 

Právě se děje

Další zprávy