Zeleného Raoula vyměnil za náborové komiksy. Mareš kreslí i pro ministerstvo obrany

ČTK ČTK
26. 8. 2024 14:15
Po 15 letech autor komiksu Zelený Raoul vystavuje na rodné Vysočině. V Brtnici na Jihlavsku se koná přehlídka děl výtvarníka Štěpána Mareše. Potrvá do 10. listopadu, jmenuje se Návrat mimozemšťana. Kurátor Luboš Denner vybíral z autorovy tvorby s cílem představit ho nejen jako kreslíře a karikaturistu, ale také coby malíře.
"Od tištěných médií jsem se v poslední době odklonil. A možná i ony ode mě," říká výtvarník Štěpán Mareš.
"Od tištěných médií jsem se v poslední době odklonil. A možná i ony ode mě," říká výtvarník Štěpán Mareš. | Foto: ČTK

"Lidé mají Štěpána Mareše hodně spjatého s politickou satirou a nám to přijde škoda, tak vystavujeme pestřejší věci," říká Denner. "Málo se ví, že Štěpán v 90. letech maloval hodně obrazů, oleje a akryly, takže z toho období jsme vzali pár kusů, které doplňujeme i o nové obrazy," dodává.

Marešově malbě je v brtnickém Valdštejnském domě, kde se výstava koná, věnován jeden sál.

V dalším se nachází zčásti komiks Zelený Raoul, zčásti kresby z volné tvorby nebo ilustrace, jimiž autor doprovodil letos vydanou publikaci Kafkova abeceda. Vše doplňují plakáty a grafické listy.

"Na nich jsou motivy, které lidé znají už vybarvené. Štěpán ale v originále tvoří zpravidla černobíle - tuš, tužka - a pak se to koloruje digitálně na počítači," objasňuje Denner.

Slavný komiks Zelený Raoul, plným názvem Zelený Raoul aneb Nekonečný příběh České republiky očima ufona, vycházel od ledna 1995 v týdeníku Reflex. Tématem byly zejména činy a chování českých politiků, které glosoval často nevybíravým humorem.

Štěpán Mareš vystavuje na rodné Vysočině po 15 letech.
Štěpán Mareš vystavuje na rodné Vysočině po 15 letech. | Foto: ČTK

Dění v Česku pozorovala a komentovala fiktivní postava zeleného mimozemšťana. Komiks kreslil Mareš, scénáře psali pod společným pseudonymem Hruteba tři redaktoři magazínu Dan Hrubý, Milan Tesař a Tomáš Baldýnský.

Mnohdy brutálně provokativní trefy do politiků se staly i předmětem soudních sporů. Poslední díl komiksu se objevil 29. září 2022, časopis Reflex jeho ukončení tehdy zdůvodnil výsledky průzkumu, které hovořily o klesajícím čtenářském zájmu.

"Od tištěných médií jsem se v poslední době odklonil. A možná i ony ode mě. Teď nastala doba, že kreslím pro zpravodajský web Praha In. Dvakrát týdně tam kreslím politickou satiru, ale nejen to, snažím se tam nějak reflektovat události posledních dnů," poznamenává Mareš.

V budoucnu ho čeká práce na ilustracích pro další knihy z plánované edice, kterou otevřela letos vydaná Kafkova abeceda. Podle Mareše se bude věnovat mimo jiné tvorbě Jaroslava Haška nebo Václava Havla. "A teď třeba dělám pro ministerstvo obrany, což je výzva, která by mě třeba ještě před rokem nenapadla. Jsou to náborové komiksy," dodává výtvarník.

Štěpán Mareš se narodil v červnu 1972 v Okříškách na Třebíčsku. Výtvarný talent prý zdědil po rodičích.

V začátcích ilustroval časopis Zvonek Gymnázia Třebíč. V letech 1990 až 1992 kreslil komiksy pro časopisy Kometa, Stadión a Pivní kurýr, dalších několik let tvořil pro Nedělní Blesk a deník Práce, od roku 1995 spolupracoval s Reflexem. Tvořil i seriál Dlouhý nos v Lidových novinách a podílel se na zábavném pořadu TV Prima nazvaném Dementi. Též ilustroval mnoho knih a obalů CD, například album Průša se vrací skupiny Tři sestry.

Video: Kája Saudek mě fascinoval, byl blesk z čistého nebe, říká Mareš (30. 6. 2015)

Vidění světa očima Káji Saudka bylo něco absolutně nevídaného, okouzlilo mě to, řekl v roce 2015 kreslíř Štěpán Mareš v DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy