Soud zrušil osmiletý trest pro galeristu Třeštíka, kauza se bude řešit znovu

2. 7. 2024 8:17
Soud zrušil osmiletý trest pro galeristu Třeštíka, kauza se bude řešit znovu

Odvolací soud v úterý zrušil verdikt, podle nějž si měl pražský galerista Jan Třeštík odpykat osm let vězení za zpronevěru peněz klientů a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Soud vrátil případ k dalšímu projednání. Někdejší ředitel Galerie Středočeského kraje a majitel pražské Hauch Gallery vinu odmítá. Součástí zrušeného verdiktu byl i maximální, tedy desetiletý zákaz Třeštíkova působení ve vedení firem.

Podle Vrchního soudu v Praze pochybil pražský městský soud při hodnocení shromážděných důkazů. "V určitých ohledech musí dát odvolací soud obžalovanému (Třeštíkovi) za pravdu. Nalézací soud použil k popisu skutku v rozsudku popis uvedený v obžalobě a nepromítl do něj změny, které zjistil. Rozsudek se tak stává nepřezkoumatelným," uvedl soudce pražského vrchního soudu Jiří Bednář.

Podle něj jsou skutková zjištění, která městský soud učinil, mnohdy v rozporu s tím, co stojí v rozsudku. Soudce ale podotkl, že větší část rozsudku pokládá za prokázanou, správnou a důkazně podloženou.

Obžaloba se týká mimo jiné obrazu Kruh a skvrna, jehož autorem je Vasilij Kandinskij. Podle státního zastupitelství nechal Třeštík plátno bez vědomí majitele odvézt po skončení výstavy v Národní galerii do kasina v Rozvadově a následně ho zase transportoval do Prahy, kde ho v roce 2018 předal jako zástavu za své nesplacené závazky jinému podnikateli. Tomu ovšem nesdělil, že není oprávněným vlastníkem obrazu. Podle obžaloby si Třeštík rovněž neoprávněně ponechal peníze, které dostal od klienta na nákup jiných děl. Galerista se hájil mimo jiné tím, že se stal obětí vydírání. "Nikdy jsem necítil, že bych dělal cokoliv, co by bylo nelegální," řekl toto úterý odvolacímu senátu Třeštík, podle nějž pražský městský soud "zdeformoval" celý skutkový děj a některé okolnosti vůbec nepochopil.

 

Právě se děje

Další zprávy