Soubor Spitfire Company získal v Edinburghu cenu za představení o ruských médiích

ČTK ČTK
18. 8. 2023 18:45
Český soubor Spitfire Company dostal na světové divadelní přehlídce The Edinburgh Festival Fringe ve Skotsku jednu z hlavních cen. Odnáší si ji za absurdně-humorné večerní zpravodajství ruské televize nazvané Konec člověka?!?, se kterým v Edinburghu od 7. srpna reprezentuje Českou republiku.

"Jsem šťastný, že se nám povedlo proměnit nominaci na hlavní cenu ve vítěznou. To pro Konec člověka?!? znamená úplně novou budoucnost. Čeká ho obnovené uvedení v Čechách a doufám, že i ve světě, protože o představení se začínají zajímat promotéři prestižních festivalů a divadel," říká Petr Boháč, režisér a spoluzakladatel Spitfire Company

Konec člověka?!? podle knih běloruské nobelistky Světlany Alexijevičové nazvané Doba z druhé ruky měl premiéru v roce 2019. "Vychází z pocitu, že mnohé bolestné životní prožitky z knihy rezonují s deziluzemi a úzkostmi českého člověka víc, než bychom si přáli," napsalo Aktuálně.cz o jeho předchůdci nazvaném Konec --- člověka: Doba z druhé ruky, představeném o dva roky dříve.

Cena nazvaná The Scotsman Fringe First Award, kterou Spitfire Company získala tento týden, je nejstarší udílenou na festivalu. Dostávají ji inscenace, které se nebojí experimentovat a hovořit o palčivých sociálních či existenciálních tématech.

Možnému ocenění podle Boháče nasvědčovaly pochvalné recenze od deníků The Guardian, Telegraph i The Scotsman, které vyšly v průběhu festivalu. "Kritici nejvíce oceňovali angažovanost propojenou s krutým absurdním humorem vytvářející směs silných divadelních obrazů," shrnuje Boháč.

Konec člověka?!? je inscenací o moci bezmocných, mrazivou zprávou o životě v zemi plné dezinformací konstruovaných vládami Ruska nebo Běloruska. Do rolí televizních moderátorů Boháč obsadil ruské performery Ingu Zotovovou-Mikšinovou a Romana Zotova-Mikšina, kteří už roky žijí a tvoří v Praze.

Jejich autenticita a schopnost ostře osvětlit ruskou současnost i sovětskou minulost vnáší do projektu uvěřitelnost a notnou dávku černého humoru. Vzhledem k aktuálnosti tématu umělci věnovali všechna vystoupení na The Edinburgh Festival Fringe běloruské vězeňkyni svědomí Palině Šarendě Panasjukové. Z každého uvedení jí posílají pohlednici.

Každé představení Konec člověka?!? tak je nejen připomínkou současné totalitní moci Ruska a Běloruska, ale také případu ženy, kterou totalitní režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka drží v zajetí.

Soubor Spitfire Company se na festivalu Fringe poprvé představil roku 2013 s multižánrovým projektem One Step Before the Fall, který tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Odnesl si za něj Herald Angel Award a nominaci na Total Theatre Awards. Dva roky poté získal nominaci Total Theatre Awards za představení Antiwords inspirované dílem Václava Havla. Stejnou nominaci obdržel roku 2017 za projekt Vypravěč pojednávající o tématu úmrtí dítěte. Naposledy zde vystoupil s Miss Amerikou s performerkou Miřenkou Čechovou.

 

Právě se děje

Další zprávy