Snímek Masaryk vstoupil do českých kin. Jak vznikalo 171 trikových záběrů?

Magazín Magazín
10. 3. 2017 14:22
Čechův most jako Westminster Bridge a Hotel InterContinental jako Westminsterský palác. Podívejte se, jak vznikaly záběry životopisného snímku Masaryk režiséra Julia Ševčíka.
Čechův most v Londýně. Podívejte se na neuvěřitelné triky z filmu Masaryk | Video: MagicLab

Ač se to zdá neuvěřitelné, většina záběrů životopisného filmu Masaryk, který česká kina začala promítat ve čtvrtek, se natáčela v České republice.

Součástí výroby snímku sice byla cesta do Londýna, během které experti na filmové triky nafotili významná britská místa, ale akce herců byly natáčeny v Praze.

"Například jedna důležitá scéna, odehrávající se před sídlem britského premiéra v Downing Street 10, vznikala částečně v Praze i v Londýně. Herecké akce včetně objektů v bezprostřední vzdálenosti byly nasnímány v Praze před zeleným pozadím, detaily Downing Street už jsme nafotili v Londýně a v postprodukci jsme vše propojili. Museli jsme se soustředit na každý detail, aby si diváci ničeho nevšimli," vysvětlil Michal Křeček z pražského postprodukčního studia MagicLab.

Podobných trikových záběrů se ve filmu objevuje celkem 171. V postprodukci na nich pracovalo pětatřicet lidí.

Porodnice U Apolináře i Čechův most

Záběr na psychiatrickou léčebnu v americkém Wielandu například vznikal před pražskou porodnicí U Apolináře, digitální úpravou do něj byly vloženy fotografie přímořských trav z nizozemského pobřeží.

Do domnělého Londýna se dostal také pražský Čechův most spojující nábřeží Edvarda Beneše s Dvořákovým nábřežím. Ten ve filmu figuruje jako Westminster Bridge. Hotel InterContinental v Pařížské ulici se pak stal náhradou Westminsterského paláce.

Životopisné drama Julia Ševčíka získalo 12 Českých lvů, mimo jiné za nejlepší film, kameru a střih. Předávání cen však vzbudilo diskuse ohledně pravidel. Snímek byl totiž před březnovou distribucí do českých kin promítán pouze jednou v jednom kině, a sice sedm dní před koncem loňského roku v pražském kině Lucerna.

 

Právě se děje

Další zprávy