Naše vlast. Festival Smetanova Litomyšl uvede všechny skladatelovy opery

ČTK ČTK
29. 2. 2024 18:34
Historicky nejrozsáhlejší program slibuje letošní ročník festivalu klasické hudby Smetanova Litomyšl, který se uskuteční od 8. června do 7. července. Bude čítat 50 hlavních představení a desítky doprovodných akcí. Mottem 66. ročníku je Naše vlast, odkazující na nejznámější dílo Bedřicha Smetany.
Hlavní festivalová scéna bude kvůli opravě litomyšlského zámku stejně jako loni v multifunkční hale.
Hlavní festivalová scéna bude kvůli opravě litomyšlského zámku stejně jako loni v multifunkční hale. | Foto: ČTK

U příležitosti 200. výročí Smetanova narození festival poprvé uvede všechny jeho opery v jednom ročníku. Oslavy vyvrcholí Libuší v podání České filharmonie dirigované Jakubem Hrůšou. Prodej vstupenek, kterých bude letos k dispozici 34 tisíc, začne 6. března.

Na zahajovacím koncertu 8. června zazní průřez Smetanovou tvorbou v podání České filharmonie pod Hrůšovou taktovkou. Ještě předtím se uskuteční zahajovací ceremoniál u zrekonstruovaného rodného bytu Smetany. Festival zakončí autorův cyklus Má vlast, který zahraje opět první český orchestr, avšak tentokrát pod vedením Tomáše Netopila.

Vrcholem oslav bude Libuše v podání České filharmonie dirigovaná Jakubem Hrůšou (na snímku).
Vrcholem oslav bude Libuše v podání České filharmonie dirigovaná Jakubem Hrůšou (na snímku). | Foto: ČTK

"Mottem 66. ročníku Smetanovy Litomyšle je Naše vlast, které na straně jedné akcentuje kořeny, tradice a národní charakter oslav a festivalu, ovšem přitom nabízí potřebné internacionální přesahy a impulzy z hlediska interpretačního i umělecké tvorby," říká umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Podle něj chtějí organizátoři připomenout i raritní skladby a formy - například hudbu k živému obrazu Rybář, která se téměř neuvádí.

Hlavní scéna bude kvůli opravě litomyšlského zámku stejně jako loni v multifunkční hale. Pořadatelé chtějí udělat vše pro to, aby se v příštím roce vrátila na zámek. "Kde vznikne nová koncertní síň podle návrhu Josefa Pleskota," dodává Michal Medek, který je od loňska ředitelem festivalu. Zároveň zůstává obchodním šéfem České filharmonie.

Ŕeditelem festivalu Smetanova Litomyšl je od loňska Michal Medek.
Ŕeditelem festivalu Smetanova Litomyšl je od loňska Michal Medek. | Foto: ČTK

Podle něj bude akce jedním z vrcholů oslav Smetanova výročí. Program a podobu ročníku začali pořadatelé plánovat před pěti lety.

Kromě Libuše, ve které se představí Kateřina Kněžíková v titulní roli a Adam Plachetka v úloze Přemysla, zazní nastudování Dalibora Janáčkovou operou Národního divadla Brno, kterou povede dirigent Tomáš Hanus.

Brněnský soubor přiveze i Prodanou nevěstu v nové scénické úpravě režiséra Ondřeje Havelky. Smetanovu operu Tajemství uvede ansámbl pražského Národního divadla, Hubičku pak Opera Národního divadla Bratislava. Tři zbývající autorovy opery, tedy Branibory v Čechách, Dvě vdovy a Čertovu stěnu, předvede ostravské Národní divadlo moravskoslezské.

V letošním Roce české hudby se chce festival věnovat i dalším významným českým skladatelům, kteří mají jubileum. Zazní díla Leoše Janáčka či Antonína Dvořáka, Adama Michny z Otradovic, Jiřího Antonína Bendy, Jana Dismase Zelenky či Georga Friedricha Händela.

Koncertem na přání organizátoři vyhoví příznivcům jiné než klasické hudby, dojde konkrétně na písně Jiřího Šlitra, Karla Kryla, Karla Gotta či Michaela Kocába.

Program doprovodí dvě slavnostní mše. První k 680. výročí založení litomyšlského biskupství, při níž zazní Mozartova Korunovační mše, bude celebrovat arcibiskup Jan Graubner. Mši na závěr festivalu, jíž doprovodí Korunovační mše Václava Jana Tomáška, má celebrovat Tomáš Halík.

Vloni festival nabídl 35 pořadů hlavního programu, rozpočet čítal zhruba 54 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy