Braniboři v Čechách. Ostrava uvádí operu, kterou Smetana napsal po návratu z ciziny

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 2. 2024 17:00
Rok po smrti krále Přemysla Otakara II. se odehrávají Braniboři v Čechách, jejichž obnovenou inscenaci tento čtvrtek uvedlo Národní divadlo moravskoslezské. První opera Bedřicha Smetany divákům přibližuje atmosféru 13. století, kdy do Čech vtrhl braniborský markrabě Ota Braniborský, zcela je zpustošil a začal terorizovat obyvatelstvo. Nastává doba bídy, avšak národ se šikuje k odboji.

Historickou zpěvohru o třech dějstvích z roku 1863 uvedla ostravská scéna poprvé ve čtvrtek, nejbližší reprízy následují tuto sobotu a znovu 2. března. V březnu a květnu se inscenace stane součástí cyklu připomínajícího 200. výročí Smetanova narození. Do každého bloku Národní divadlo moravskoslezské zařadilo osm jeho dokončených oper.

Tu svou první, tedy právě Branibory v Čechách, Smetana složil krátce po návratu ze švédského Göteborgu. Tam v letech 1856 až 1861 dirigoval filharmonickou společnost a učil místní dívky i dámy hrát na klavír.

Významnou roli ve vzniku díla sehrála soutěž o dvě nejlepší české opery vypsaná hrabětem Janem Harrachem. Smetana námět přihlásil do soutěže v kategorii námětů z historie zemí české koruny a po letitých průtazích s vyhlášením výsledků zvítězil.

Libreto vytvořil Karel Sabina. Údernost slov s davovými revolučními scénami chudiny opera prolíná s romantickým příběhem o lásce a ideálech cti, rovnosti a svobody.

Smetana chtěl tímto způsobem povzbudit národní uvědomění Čechů a zároveň postavit zdejší operu na evropskou úroveň. Dvanáct představení v rychlém sledu po sobě uvedlo pražské Prozatímní divadlo v létě 1866, krátce před divadelní přestávkou vynucenou dvaasedmdesátidenní pruskou okupací české metropole. Pak ale veřejnost o Branibory v Čechách na dlouho ztratila zájem. Znovu začali být díky své nacionální a sociální rovině uváděni po roce 1945, zvlášť známá byla pražská verze dirigovaná Karlem Ančerlem.

Na snímku z ostravské inscenace jsou Tamara Morozová jako Ludiše, Barbora Garzinová coby Vlčenka a Šárka Hrbáčková v roli Děčany.
Na snímku z ostravské inscenace jsou Tamara Morozová jako Ludiše, Barbora Garzinová coby Vlčenka a Šárka Hrbáčková v roli Děčany. | Foto: ČTK

Národní divadlo moravskoslezské je nastudovalo poprvé roku 1980, zatím naposledy roku 2016 v režii Jiřího Nekvasila a pod taktovkou Jakuba Kleckera. Právě z této verze vychází nynější obnovená premiéra s obměněným obsazením.

"Smetanova první opera mě fascinuje již čtvrté desetiletí. Opera mne zaujala strhující energií, velkorysostí a zároveň i paradoxy, které obsahuje," říká Nekvasil. "I když jsou Braniboři první skladatelovou operou, v kontextu české operní literatury má tento titul přední postavení," doplňuje dirigent Klecker.

Operní sbor vede Jurij Galatenko. Scénu vytvořil Petr Matásek, kostýmy Zuzana Bambušek Krejzková. V novém obsazení pražského starostu Volframa Olbramoviče zpívají Michael Kubečka a David Szendiuch, Jiří Miroslav Procházka a Roman Vlkovič ztělesní rytíře Oldřicha Rokycanského. Dále účinkují Martin Javorský, Martin Bárta, Pavel Divín, Tamara Morozová či Veronika Rovná.

 

Právě se děje

Další zprávy