Šéfdirigent České filharmonie kvůli indispozici vynechá zahajovací koncerty

ČTK ČTK
před 9 hodinami
Šéfdirigent České filharmonie kvůli indispozici vynechá zahajovací koncerty

Zahajovací koncerty České filharmonie místo indisponovaného šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova povede 25. a 26. září sedmaosmdesátiletý švýcarský veterán Charles Dutoit. První abonentní týden pak převezme německo-polský dirigent Marek Janowski.

Byčkov podstoupil operaci zad, která si vyžádá čtyři týdny rekonvalescence. K orchestru se vrátí na konci října, informoval mluvčí filharmoniků Luděk Březina.

"Program zahajovacích koncertů zůstává beze změny. Klavírní koncert Antonína Dvořáka vůbec poprvé zahraje Daniil Trifonov, rezidenční umělec České filharmonie v nastávající sezoně, který bude i jedním ze sólistů prosincového Českého týdne v Carnegie Hall, jímž vyvrcholí Rok české hudby 2024. Ve druhé části večera zazní Fantastická symfonie Hectora Berlioze," popisuje Březina.

Charles Dutoit je jedním z největších odborníků na francouzskou a ruskou hudbu 19. a 20. století. Českou filharmonii řídil za svou více než šest desítek let dlouhou kariéru čtrnáctkrát. Poprvé do Prahy zavítal roku 1972, zatím naposledy s ním účinkoval roku 2007 - poprvé na festivalu Pražské jaro, podruhé v koncertním provedení opery Král Roger Karola Szymanowského.

 

Právě se děje

Další zprávy