S Bromovým orchestrem zahraje známý jazzový trumpetista Brecker

ČTK ČTK
20. 8. 2024 16:55
Špičkový jazzový trumpetista Randy Brecker, který je držitelem sedmi cen Grammy, vystoupí 29. září v brněnském Sono Centru. Osmasedmdesátiletého hudebníka doprovodí Rozhlasový Big Band Gustava Broma.
Trumpetista Randy Brecker v Česku naposledy koncertoval v letech 2019 a 2022.
Trumpetista Randy Brecker v Česku naposledy koncertoval v letech 2019 a 2022. | Foto: Merri Cyr

Spolupráci inicioval tamní JazzFest, který také koncert pořádá. Cílem je připomenout 100. výročí brněnského studia Českého rozhlasu.

"Orchestr je s brněnským rozhlasovým studiem pevně provázaný, vznikly tam jeho stěžejní nahrávky a jeho členové tam měli několik desetiletí svůj druhý domov," vysvětluje umělecký ředitel přehlídky Vilém Spilka. "Randy Brecker je stejný ročník narození jako kapelník orchestru Vlado Valovič, navíc hrají na stejný nástroj, výběr sólisty pro tuto mimořádnou událost byl tedy nasnadě," dodává.

Nejvýznamnější moravský big band založil saxofonista a skladatel Gustav Brom roku 1940. V jeho čele stál až do své smrti roku 1995, kdy po něm kapelnickou štafetu převzal současný vedoucí, dirigent Vladimír Valovič.

Orchestr znala široká veřejnost především jako doprovodné těleso popových zpěváků nebo z prostředí někdejší takzvané taneční hudby. Také s ním ale hostovali mnozí světoví zpěváci či instrumentalisté, mezi nejznámější patří trumpetisté Dizzy Gillespie a Maynard Ferguson nebo zpěvačka Diana Ross. "Tato linie nyní pokračuje v podobě hostování Randyho Breckera. Ten patří už od 60. let k americké trumpetové špičce," zdůrazňuje Vilém Spilka.

Profesionální kariéru zahájil Randy Brecker v kapele Blood, Sweat & Tears. Byl členem Jazz Messengers, až roku 1975 založil s bratrem Michaelem Breckerem proslulou skupinu Brecker Brothers míchající jazz s funkem a rockem. Sourozenci pak průběžně spolupracovali až do Michaelovy předčasné smrti v roce 2007.

Trumpetista má na kontě také více než tři desítky vlastních alb. Kromě toho hostoval na nahrávkách Paula Simona, Lou Reeda, Bruce Springsteena nebo Joea Cockera. V Česku naposledy koncertoval v letech 2019 a 2022, kdy jej v obou případech doprovodilo slovenské AMC trio v kulturním centru Novodvorská.

Video: Randy Brecker hraje s kapelou The Cologne Funkateers

Na videu z roku 2019 trumpetistu Randyho Breckera doprovází skupina The Cologne Funkateers. | Video: Arte
 

Právě se děje

Další zprávy