Pražská muzejní noc si kromě obrazů připravila i koncerty, filmy a workshopy. Vítané jsou i děti

Hana Slívová Hana Slívová
Aktualizováno 8. 6. 2017 23:16
Úniková hra, světelné představení, určování druhů kostí, ochutnávky tropických nápojů nebo archeologický workshop si pro své návštěvníky nachystala Pražská muzejní noc, která proběhne 10. června. Muzea a galerie - celkem 79 objektů - se během akce snaží lidi zábavnou formou nalákat na umění či vědu.
Pražská muzejní noc vzkazuje: Nedávejte děti v sobotu do postele brzy!
Pražská muzejní noc vzkazuje: Nedávejte děti v sobotu do postele brzy! | Foto: Národní muzeum

Pražská muzejní noc nabídne 10. června v 79 objektech tradiční i neobvyklé prohlídky expozic a výstav a speciálně pro tuto událost připravený doprovodný program. Ten zahrne koncerty, přednášky, workshopy, výtvarné dílny, divadelní a taneční představení nebo filmové projekce.

Anatomické muzeum láká kromě přednášek na únikovou hru Pryč z fronty, jež je určená návštěvníkům, kteří nechtějí čekat ve frontě na prohlídku muzea. Pokud se jim tato hra vydaří a dostanou za odměnu extra prohlídku v jiném termínu zdarma, mohou takto získaný volný čas strávit třeba na střeše Národního památníku na Vítkově, odkud se nabízí netradiční pohled na osvětlenou Prahu.

Přízemí Veletržního paláce Národní galerie v Praze se promění v postapokalyptický trenažér, kde si návštěvníci vyzkouší své schopnosti.

Letohrádek Hvězda pro změnu poprvé ožije svou první audiovizuální performancí v podobě světelně-dynamické koláže s hudebním doprovodem vytvořeným přímo na míru této památce.

Rýžovat drahé kovy a nerosty bude možné na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, odkud si ti nejšikovnější odnesou české granáty.

Plynárenské muzeum láká na kadeření vlasů plynovými historickými kadeřítky, žehlení plynem či na pravou brazilskou kávu upraženou na malé plynové pražičce, jaká byla za první republiky v domácnostech poměrně běžná.

Kromě kávy bude možné ochutnat také například zmrzlinu v Národním technickém muzeu, kde se bude ukazovat její výroba na historickém zařízení. Další ochutnávky čekají na nádvoří Náprstkova muzea v podobě šťávy z mladého kokosu či thajských specialit za doprovodu thajského tance.

Taneční vystoupení bude k vidění také v Nové budově Národního muzea v podání profesionálních tanečníků, tentokrát však půjde o tance 20. století - swing, rokenrol a disco.

Muzejní noc myslí i na děti: na Fakultě architektury ČVUT v Praze se bude kreslit, vyrábět, skládat a stavět. Svůj vlastní papír si zase budou moci děti vyrobit v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského.

Děti, naučte se levitovat

V Leteckém muzeu Kbely čeká na děti závod ve skákání v pytlích na vrtulové listy či malování letadel křídou. V Armádním muzeu Žižkov si vyzkouší svou střeleckou mušku na dětské střelnici. Práci archeologa pro změnu okusí v Anatomickém muzeu, kde na ně čeká hledání kostí v pískovišti a následné určování částí kostry.

Pohádkové hraní nabízí České muzeum hudby, v kterém právě probíhá výstava Hudba a pohádka, a retrohrátky na děti čekají také v Nové budově Národního muzea v podobě retrohrátek. V rotundě sv. Václava se budou pod hlavičkou Matfyzu dělat pokusy a naučí se tam i levitovat.

Dopravu mezi jednotlivými objekty zajistí speciální autobusové linky dopravního podniku. Do všech míst bude od 19:00 do jedné hodiny ráno vstup zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy