Podcast: Ten, který ukrýval Heydrichovy katy v kryptě

Miloš Doležal Miloš Doležal
18. 6. 2022 17:00
Prostředek června pro něj byl osudovým časem. Devatenáctého dne toho měsíce se na počátku 20. století narodil. A o čtyřiatřicet let později si pro něj osmnáctého dne stejného měsíce přišlo Gestapo. Jeho život tím prakticky skončil - dál už jej čekalo jen několik týdnů trýznění. A obdiv těch, kdo se stali svědky jeho hrdinství. Vladimír Petřek.

Cela pankrácké věznice, začátek září 1942. Poslední hodiny života zde prožívá čtyřiatřicetiletý pravoslavný kněz, teolog, jazykovědec, překladatel. A také jeden z nejdůležitějších pomocníků československých parašutistů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Svědectví o posledních chvílích Vladimíra Petřeka zanechal spoluvězeň Jan Fiala: "Seděl pod oknem na slamnících a modlil se. Kolem deváté hodiny rachot v zámku. Pohlédli jsme na sebe. Do cely se vřítil černý šarfíra. 'Petřek!' křikl a ihned spustil vodopád nenávisti. Ptal se, chce-li žádat o milost. A tu jsme poznali Petřeka v celé hrdinné kráse: napřímil se a s ohněm v zraku takřka vykřikl na gestapáka 'NEIN!'" Druhý den, 5. září 1942, byl na kobyliské střelnici popraven německou četou.

Podcast věnovaný Vladimíru Petřekovi si můžete poslechnout zde:

Vladimír Petřek přišel na svět 19. června 1908 v Hodolanech u Olomouce do učitelské, vlastenecky založené rodiny, která vychovala devět dětí. Jeho cesta k pravoslavnému kněžství vedla přes studia v Srbsku. V roce 1935 pak byl vysvěcen a ustanoven kaplanem pražského pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Po okupaci se zapojil do podzemního odboje a podle několika svědectví pomáhal obyvatelům židovského původu vystavováním potvrzení o křtu. Pronásledovaným poskytoval i útočiště.

Ještě předtím se oženil s Jiřinou Reinlovou a narodila se jim dcera, která dostala křestní jméno po své matce. Manželství však po několika letech skončilo rozlukou, což za heydrichiády paradoxně zachránilo život ženě a dceři.

Spolu s dalšími představiteli pravoslavné církve Vladimír Petřek poskytl heroickou pomoc československým parašutistům, které v dramatických dnech po atentátu na Heydricha ukryl v chrámu v Resslově ulici. Obstarával jim potraviny, oblečení a nezdráhal se ani vynášet a čistit improvizovanou toaletu.

Gestapo úkryt objevilo až poté, co ho prozradil Karel Čurda. V noci ze 17. na 18. června 1942 si Němci pro Petřeka přišli do jeho bytu v pražské Podskalské ulici. Odvlekli jej k chrámu, kde se právě tvrdě bojovalo, a snažili se jej bez úspěchu donutit, aby parašutisty přesvědčoval ke kapitulaci.

Šlo o pouhý začátek mnohatýdenní trýznivé kalvárie, která čekala jej i celou jeho rodinu. Nechtěnou poctu charakteru Vladimíra Petřeka i jeho blízkých pak vzdal nacista Karl Hermann Frank: "Má-li český národ zůstat živ, nesmí se stát národem takovýchto Petřeků."

V podcastu na popraveného hrdinu vzpomínají jeho sestry Jiřina a Zdena, manželka Jiřina Petřeková-Reinlová a dcera Jiřina Juláková. K poslechu na platformách: SoundcloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy