Drtivé přesile výsadkáři podlehli až po sedmi hodinách lítého boje

Miloš Doležal Miloš Doležal
16. 6. 2021 18:00
Dokumentární podcast Na cestě rekonstruuje okolnosti útoku na parašutisty po atentátu na Reinharda Heydricha ukryté v pravoslavném chrámu v pražské Resslově ulici.

"Vtrhli k nám okolo páté ranní. Gestapo a vojáci. Rodiče nás vzbudili - děti, honem se oblečte! Hrozný okamžik - otec musel mít otevřené dveře u toalety a voják na něj mířil pistolí. Rozházeli postele a skříně a pak příkaz: půjdete s námi! Maminka stáhla z ruky hodinky a podala mi je. Pak zamkli byt a odešli s rodiči. My se sestrou zůstaly stát na schodišti samy. To jsem tatínka s maminkou viděla naposledy," popisuje brzké ráno 18. června 1942 Olga Rožnovská-Čiklová. Dcera pravoslavného faráře Václava Čikla, který se s dalšími souvěrci podílel na ukrývání sedmi československých parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

Píše se polovina června 1942, od útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha uplynuly dva týdny a gestapo je stále bez podstatné stopy, která by mu pomohla vypátrat pachatele. Nacisté běsní - v Praze, Brně, Pardubicích i Klatovech jsou popravovány desítky českých vlastenců.

Podcast věnovaný Heydrichiádě si můžete poslechnout zde:

V atmosféře všeobecné tísně, neustálých kontrol a razií nalezla sedmička československých parašutistů úkryt v pravoslavném chrámu hlavního města. Jenže pod velkým tlakem selhává jeden z jejich druhů, Karel Čurda. Gestapo z jeho výpovědí - a z výslechů dalších zatčených spolupracovníků paraskupiny Silver A - zjistilo, že výsadkáři se skrývají v nějakých podzemních prostorách na území Prahy. Během vyšetřování Vlastimila Moravce se pak Němcům podařilo získat přesnou informaci.

Parašutisty rozhodně nepodceňovali. Rovněž je znepokojovalo, že jsou ukryti ve staré sakrální stavbě. Obávali se existence podzemních únikových chodeb. Proto ještě v noci předvedli znalce staré Prahy a na tyto věci se jich vyptávali. Němečtí odborníci ovšem detailními informacemi o interiéru chrámu nedisponovali.

Porada v centrále gestapa skončila ve tři hodiny nad ránem 18. června 1942. O pár minut později už se v centru Prahy k boji připravilo téměř 800 německých vojáků. Nejprve hermeticky uzavřeli širší okolí kostela, pak se pustili do zatýkání pravoslavných duchovních.

Samotná bitva v Resslově ulici trvala téměř sedm hodin. Na místo byla narychlo povolána četa protektorátní požární policie ze sboru v Sokolské ulici. Hasiči dostali od Němců rozkaz použít beranidlo, později světlomety a hadice, kterými do chrámové krypty vháněli vodu. Parašutisté se obdivuhodně bránili, hadice přeřezávali a žebříkem je vystrkovali ven. Teprve až agilní hasiči Soustružník a Hertl zachytili žebřík hákem a parašutistům jej z okénka vytáhli.

V osudný den se poblíž místa boje vyskytovali svědci, jejichž vzpomínky přinášíme. Postupně hovoří profesor Radim Palouš, Radoslav Gruber, Anna Veselá, literární historik Vladimír Justl, Věra Vašutová, Zlata Fořtová, hasič František Jůna, typograf Jiří Blažek, Olga Rožnovská-Čiklová a Miroslav Rosík. Zápisky z dobových dokumentů interpretují Jiří Hromada a Stanislav Šárský.

Vítejte u podcastu Na cestě s Milošem Doležalem. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, SpotifyApple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy