Podcast: Jaký měl atentát na Heydricha smysl, když stál tolik životů?

Miloš Doležal Miloš Doležal
27. 5. 2022 17:30
Útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha vstoupil do historie, literatury i filmu. Dosáhl celoevropského významu a ani po 80 letech nepřestává vyvolávat obdiv. Ovšem i pochybnosti a také řadu otázek.

"To, že se věc nakonec opravdu podařila, bylo pro naše vojenské i politické hodnostáře v Londýně velké překvapení," vzpomínal před lety Rudolf Pernický. Muž, který za války působil jako instruktor českých parašutistů ve Velké Británii a později byl sám vysazen na území protektorátu coby velitel paraskupiny Tungsten.

Jak ale celou akci vnímali a vnímají potomci popravených, příbuzní parašutistů, jejich přátelé, spolupracovníci, další váleční veteráni a také historici?

Podcast Na cestě věnovaný heydrichiádě si můžete poslechnout zde:

Výsadkářská poprava SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha si v češtině i řadě dalších jazyků vysloužila stovky knih a studií, které ji nahlížejí z mnoha perspektiv. A různé úhly pohledu i interpretace přibývají dodnes.

Atentát - a události s ním spojené - patří k nejvýznamnějším i nejtragičtějším kapitolám zdejší novodobé historie. Mnohavrstevnatý příběh od samého počátku překračoval středoevropské hranice a dosahoval kontinentálního významu. Jak připomíná i politik - a za války blízký spolupracovník prezidenta Beneše -, doktor práv Prokop Drtina: "Hrdinství nejen parašutistů, nýbrž desítek dalších českých vlastenců, mužů i žen, kteří útočníkům na Heydricha poskytli všechnu možnou pomoc, přes nebezpečí, jež jim hrozilo, mělo ve světě takovou odezvu jako jen největší události války."

Krom něj v dnešním vydání podcastu Na cestě dostávají slovo také generálmajor Rudolf Pernický; Viktor Fischl, spisovatel a diplomat, který za války působil na exilovém ministerstvu zahraničí jako tajemník Jana Masaryka; Olga Rožnovská-Čiklová, dcera pravoslavného faráře Václava Čikla, jehož za pomoc parašutistům zavraždili nacisté; Suzann Benešová, sestra nacisty zavražděného radiotelegrafisty André Regenermela.

Dále hovoří lidická žena Anna Horáková-Nešporová; historik a účastník protinacistického odboje Radomír Luža; badatel Jaroslav Čvančara; přítelkyně parašutisty Alfreda Bartoše Sylvie Špačková; šifrantka domácího odboje Božena Lacinová-Klečková.

Promlouvá rovněž Vratislav Ebr, syn nacisty zavražděné Františky Sívkové; historik a pamětník Dušan Tomášek; bratr parašutisty Josefa Bublíka Bohumil Bublík; lékař československé vojenské nemocnice v Londýně Karel Macháček; radiotelegrafista a člen paravýsadku Clay, plukovník Čestmír Šikola; odbojář a kamarád Jana Kubiše Alois Denemarek, jehož rodiče i bratra popravili nacisté.

Dále vzpomínají Jiří Tyc, syn spolupracovníka parašutistů ze skupiny Silver A; a nakonec generálmajor Rudolf Krzák, člen paravýsadku Silica, jehož rodinu vyvraždili nacisté a on sám byl po únoru 1948 z politických důvodů odsouzen komunistickou justicí na devět let těžkého žaláře.

K poslechu na platformách: SoundcloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy