Podcast Miloše Doležala: Heydrich objal dceru i ženu a vyrazil si pro smrt

Miloš Doležal Miloš Doležal
Aktualizováno 4. 6. 2020 16:36
Před 78 roky - 4. června 1942 - zemřel Reinhard Heydrich. O osm dní dříve na něj zaútočili výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík. I když akce nevyšla úplně podle jejich představ, podařilo se jim splnit cíl: "kat českého národa" nepřežil. Příběh jeho smrti - a německé odplaty za ni - patří k nejvýznamnějším kapitolám naší i evropské novodobé historie.

Píše se září 1941. Říšským protektorem v Čechách a na Moravě je stárnoucí Konstantin von Neurath, jehož koncepce okupačního režimu již neodpovídá novým poměrům. Nacisté potřebují zbraně, suroviny, potraviny a zručné dělníky, a nikoli protektorát, ve kterém se sabotuje a oslabuje německé válečné úsilí.

V této chvíli na scénu vstupuje Reinhard Tristan Eugen Heydrich. Tedy přesněji - vstupuje na českou půdu. Adolf Hitler odvolává Neuratha na zdravotní dovolenou a zastupujícím říšským protektorem jmenuje SS-obergruppenführera Heydricha: vysokého plavovlasého Sasa, ambiciózního kariéristu, architekta konečného řešení židovské otázky i hybnou sílu bezpečnosti Říše. Ale také ctižádostivého sportovce, oddaného manžela, otce a milovníka hudby.

Podcast o atentátu na Reinharda Heydricha si můžete poslechnout zde:

Sám svoji práci na českém území definoval: "Tento prostor musí být německý a Čech v tomto prostoru už koneckonců nemá co pohledávat." Heydrich řídí brutální úder proti domácím elitám a odboji - od 28. září 1941 do 19. ledna 1942 bylo odsouzeno a k smrti popraveno 404 osob, počet zatčených dosahoval pětitisícové hranice.

Za necelý rok, tedy 27. května 1942, vynesli nad tímto ďáblovým služebníkem českoslovenští parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík ortel smrti. Jejich akce vstoupila do historie, literatury i filmu. U nás i v zahraničí byly vydány desítky knih pohlížející na atentát z různých úhlů. Stále se objevují nová fakta i senzacechtivé hypotézy. Jde o téma, které vyvolává množství obdivu, hrdosti i otázek.

Za pomoci pamětníků a svědků rekonstruujeme celé inkriminované dopoledne 27. května 1942. Od Heydrichova výjezdu ze zámeckého sídla v Panenských Břežanech až po jeho operaci v nemocnici na Bulovce.

V podcastu vzpomínají lékař Alois Honěk, který se účastnil Heydrichovy operace; Helena Vovsová, která pracovala jako pomocná zahradní síla v protektorově sídle v Panenských Břežanech; Jaroslav Ženatý, který jako policista ohledával místo atentátu; Bohuslav Bubník z mělnické sokolské organizace, který materiálně podporoval paraskupinu Anthropoid; Viktor Fischl, který pracoval v Londýně na exilovém ministerstvu zahraničí; instruktoři parašutistů v Anglii Rudolf Pernický a Rudolf Krzák. A také svědkové atentátu a pamětníci Drahoslava Červenková, František Kopp, Milena Melenová a Marie Štichová.

Vítejte u dokumentárního podcastu Miloše Doležala Na cestě. Poslechnout si jej můžete zde nahoře v článku nebo na platformách SoundCloud, SpreakerSpotifyApple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy