Podcast: Rembrandt je nenasyta, Komenský klidná síla. Hádali jsme se ve třech

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
22. 11. 2023 18:00
Česko-francouzská spisovatelka Lenka Horňáková-Civade popisuje fiktivní setkání dvou géniů evropské renesance, pobělohorského exulanta z Čech Jana Amose Komenského a nizozemského malíře Rembrandta van Rijna. Její francouzsky napsaný román Amsterodamské vigilie právě česky vydalo Argo. Autorka nyní píše scénář k filmu režiséra Václava Kadrnky, jehož hlavní postavou bude rovněž Komenský.
Lenka Horňáková-Civade od 90. let žije ve francouzské Provence. Roku 2019 byla nominovaná na prestižní literární Prix Renaudot, vloni se stala rytířkou francouzského Řádu umění a literatury.
Lenka Horňáková-Civade od 90. let žije ve francouzské Provence. Roku 2019 byla nominovaná na prestižní literární Prix Renaudot, vloni se stala rytířkou francouzského Řádu umění a literatury. | Foto: Honza Mudra

"Musela jsem Komenského i Rembrandta stáhnout z piedestalu, abych našla jejich hlas. S postavami si hodně povídám," vysvětluje dvaapadesátiletá Lenka Horňáková-Civade vznik knihy, kterou poprvé vydala loni francouzsky pod názvem Un regard bleu, tedy Modrý pohled. V románu totiž Rembrandta zaujmou Komenského modré oči.

"Samozřejmě nemám možnost vědět, jaké měl Komenský oči, ale tady se nejedná pouze o jejich barvu," vysvětluje autorka, podle níž oči starších lidí postupně ztrácejí barvu a získávají trochu zakalený modrý odlesk. "Rembrandt se ptá, jestli náhodou modrá není barva duše. Tehdy byla jednou z nejdražších barev, malíři ji získávali jedině z kamene lapis lazuli, který se vozil z Afghánistánu. Dát někomu modré oči znamenalo přiznat mu velkou cenu," upozorňuje.

Podcast s Lenkou Horňákovou-Civade si můžete poslechnout zde:

Kniha líčí setkání dvou mužů, k němuž sice mohlo dojít, ale záznamy o tom neexistují. Dle historických pramenů malíř Rembrandt i pobělohorský exulant a biskup Jednoty bratrské Komenský žili v Amsterodamu poloviny 17. století v sousedství, nedaleko od sebe. Dokonce existuje teorie, že Rembrandtův proslulý obraz starce, vystavený v galerii Uffizi v italské Florencii, znázorňuje právě Komenského.

"Rembrandt nikomu nic nedaruje, namaluje všechny vrásky, jizvičky, chybějící zuby. Neokrášlí. Díky jeho pohledu začíná portrétovaný existovat," popisuje Lenka Horňáková-Civade.

Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina a spisovatelka Lenka Horňáková-Civade.
Moderátor podcastu Na dotek Petr Vizina a spisovatelka Lenka Horňáková-Civade. | Foto: Honza Mudra

V próze domýšlí, o čem by si prchlivý a podnikavý malíř mohl povídat s autorem lidské všenápravy, který se před příchodem do Amsterodamu musel vyrovnávat s tragickým osudem vyhnance.

Zatímco román se točí okolo fiktivního setkání dvou významných mužů na konci života, chystaný film režiséra Václava Kadrnky, což je tvůrce Křižáčka nebo Zprávy o záchraně mrtvého, se soustředí na jiné životní období. "Tady se s ním seznámíme s poměrně mladým, v nejlepších letech. Je mu pětatřicet a je na prahu zásadního rozhodnutí. Bylo pro mě nové setkat se s Komenským v plné síle. Není hotový myšlenkově, teprve se tvoří," dodává spoluautorka vznikajícího scénáře.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je spisovatelka Lenka Horňáková-Civade. Ukázky z jejího románu Amsterodamské vigilie čte Eva Srpová. K poslechu na platformách: Soundcloud, Spreaker, Spotify, Google Podcasty a Apple Podcasty.

 

Právě se děje

Další zprávy