Nový Bond se jmenuje Není čas na umírání. Do kin přijde v dubnu

Reuters ČTK Reuters, AP, ČTK
Aktualizováno 20. 8. 2019 20:15
Producenti v úterý večer oznámili, že příští film s Jamesem Bondem se jmenuje No Time to Die (Není čas na umírání). Do kin přijde v dubnu 2020.
Daniel Craig ztvární Jamese Bonda popáté a naposledy. | Video: Eon Productions

Nová bondovka bude již několikátou, která má v názvu slovo zemřít nebo smrt - to byl případ Žít a nechat zemřít ze 70. let minulého století a titulů Zítřek nikdy neumírá či Dnes neumírej z přelomu tisíciletí.

Daniel Craig jako James Bond.
Daniel Craig jako James Bond. | Foto: Eon Productions

Britská BBC upozorňuje, že No Time to Die se jmenoval již film o válečných zajatcích z roku 1958. Na něm tehdy pracovali Terence Young, režisér bondovek Dr. No, Srdečné pozdravy z Ruska nebo Thunderball, a také scenárista Richard Maibaum podepsaný pod takřka všemi starými Bondovými dobrodružstvími od Dr. No po Povolení zabíjet.

Natáčení nového snímku, jenž byl dosud znám jen pod řadovým označením Bond 25, začalo letos v dubnu na karibském ostrově Jamajka. Tehdy také producenti oznámili, že v nové bondovce bude účinkovat Rami Malek, nedávno oceněný Oscarem za roli Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Fanouškovské servery spekulují, že Malek dostal roli antagonisty.

Daniel Craig, který Bonda hraje od filmu Casino Royale z roku 2006, již také potvrdil, že si roli zopakuje - popáté a tentokrát už opravdu naposledy, jak několikrát zopakoval.

Dnes producenti potvrdili dřívější nástin děje. Na začátku nového filmu již James Bond opustil tajnou službu a užívá si pokojného života na Jamajce. Idylu mu naruší návštěva dávného známého, bývalého kolegy z americké tajné služby CIA Felixe Leitera, který Bonda požádá o pomoc.

Bond se následně vydává na nebezpečnou misi s cílem zachránit uneseného vědce. Postupně se dostane na stopu záhadného padoucha vyzbrojeného jakousi nebezpečnou novou technologií.

Film Není čas na umírání měl do kin původně zamířit už v listopadu, premiéru však tvůrci nakonec odsunuli. Učinili tak poté, co od projektu odstoupil původně zamýšlený režisér Danny Boyle. Nakonec jej nahradil dvaačtyřicetiletý Američan Cary Joji Fukunaga, autor válečného dramatu Bestie bez vlasti, adaptace románu Jana Eyrová nebo celé první řady detektivního seriálu Temný případ.

Nová bondovka se kromě Jamajky má natáčet v Londýně, Itálii a Norsku. Své role z posledních dílů si zopakují Ralph Fiennes jako šéf tajné služby Gareth Mallory čili M, Naomie Harrisová coby Moneypenny nebo Ben Whishaw v roli vědce Q.

Dále se ve snímku znovu objeví Rory Kinnear jako Bill Tanner z tajné služby MI6, Jeffrey Wright coby agent CIA Felix Leiter a francouzská herečka Léa Seydouxová, která v posledním dílu Spectre hrála Madeleine Swannovou, dceru tajemného pana Bílého.

Agentura AP připomíná, že natáčení filmu Není čas na umírání poznamenalo již několik nepříjemností. Jeden z členů štábu utrpěl zranění při výbuchu v britských studiích Pinewood. Daniel Craig si zase během kaskadérského kousku na Jamajce zranil kotník a kvůli tomu musel podstoupit menší chirurgický zákrok.

Letos britská média otiskla spekulaci, že v novém filmu Bondovo kódové označení 007 přejde na jinou postavu - mělo by jít o ženu, kterou ztvární Lashana Lynchová známá z filmu Captain Marvel, kde měla roli Marie Rembauové. Tuto informaci zatím producenti nepotvrdili.

Na scénáři nové bondovky zpočátku pracovali veteráni této série Neal Purvis a Robert Wade, později se přidali režisér Fukunaga, scenárista Scott Burns známý filmem Nákaza nebo Phoebe Waller-Bridgeová podepsaná pod televizními seriály Potvora či Na mušce.

"Důležité je, že ten scénář je uctivý k ženám. On (tedy Bond) takový být nemusí. Stačí, aby byl věrný své postavě," řekla Waller-Bridgeová v nedávném rozhovoru pro časopis Deadline.

Sága o Jamesi Bondovi, která existuje 57 let, patří k nejlukrativnějším filmovým značkám světa. Poslední snímek Spectre z roku 2015 celosvětově utržil 880 milionů dolarů, předešlé Skyfall z roku 2012 dokonce přes miliardu dolarů.

Recenze bondovky Spectre od kritika Kamila Fily

Autoři nového snímku s Jamesem Bondem si řekli, že to už nebude jen zábava, ale i velký film, ve kterém se řeší agentova traumata, glosuje Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy