Malby evokující embryo krokodýla či dravé ryby. Příkaský vystavuje v Gočárově galerii

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 6. 2023 13:25
Podle slizu, který se vyskytuje v rostlinné říši například u hub, pojmenoval malíř Pavel Příkaský výstavu svých obrazů v pardubické Gočárově galerii. Přehlídka nazvaná Mucilago se koná v Domě U Jonáše, začala tento týden a potrvá do 15. října.

Pro umělce je tento materiál analogií malířské barvy. Stejně jako sliz ji vnímá coby pomyslnou životadárnou mízu pojící jak biologický organismus rostliny, tak malbu.

Příkaský se narodil roku 1985, žije a pracuje v Praze. Vystudoval tamní Akademii výtvarných umění v ateliéru Vladimíra Kokolii.

"Je to současný český malíř, výrazná osobnost. Mezi jeho tvorbou se začínají objevovat snahy expandovat z obrazu," říká kurátor výstavy Filip Jakš. "Když je Příkaský v budovách, které nejsou památkově chráněné, tak je pokryje malbami, obrazy propojí. Jsou pro ně živé bytosti, entity. Pavel Příkaský je zaujatý biologií, obrazy nechává nejasné, nedodělané," dodává.

Galerie vystavuje 25 jeho obrazů z posledních let. Jeden například evokuje embryo krokodýla, další zobrazují dravé mořské ryby murény. Pocházejí ze sérií nazvaných Mucilage a Sen Lykantropa. "Pro mě bylo důležité anglické slovo mucilage, což je rostlinný sliz. V obrazech jsou odkazy na přírodu, člověka v přírodě. Slovo odkazuje na hybridní formu, což je současný jev, přírodní věci jsou hodně ovlivněné člověkem, kyselý déšť, genetická manipulace," domnívá se Příkaský.

Autor znázorňuje také jakési mytologické hybridy, nové postavy, které jsou výsledkem pomyslné apokalypsy - připomínají napůl lidi, napůl zvířata.

Nejvýraznější barvou na jeho obrazech bývá fialová. "Nepoužívám černou, pro mě jsou modrá a fialová nejtemnějšími barvami. Je to i odkaz na genciánku, fialová odkazovala na lidské tělo, léčbu," zdůvodňuje to Příkaský. Hořec neboli gentiana je rod rostlin.

Gočárova galerie, do loňska známá jako Východočeská galerie, tento měsíc zahájila zkušební provoz v přestavěných pardubických Automatických mlýnech. Tam se přestěhovala ze zdejšího zámku.

Video: Líbají mě i objímají, říká tlumočnice filmových hvězd

"S těmi filmovými hvězdami, které přijely do Karlových Varů, byla vždy velice příjemná spolupráce," řekla v pořadu Spotlight tlumočnice Helena Koutná. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy