Pamětníci se v Lucerně sešli po 50 letech na beatovém festivalu. Zahráli Mišík, Prúdy i Synkopy 61

ČTK ČTK
18. 12. 2017 8:59
Kapely Prúdy, Energit a Synkopy 61 či Vladimír Mišík včera vystoupili v pražské Lucerně po padesáti letech na beatovém festivalu. Ten zažil v šedesátých letech tři ročníky, pak ho vytlačila normalizace.
Vladimír Mišík v Lucerně.
Vladimír Mišík v Lucerně. | Foto: ČTK

Po padesáti letech se v neděli 17. prosince na pódium pražské Lucerny vrátil na někdejší dobu unikátní československý beatový festival (tehdy pojmenovaný 1. československý beatový festival) a s ním i někteří z jeho někdejších účastníků - kapela Synkopy 61, Vladimír Mišík i slovenská skupina Prúdy.

Přišli si je poslechnout hlavně pamětníci, sál byl možná i proto upravený k sezení. Obsazené ale byly i ochozy.

Letošní koncert zahájili George and Beatovens s Karlem Kahovcem a Viktorem Sodomou. Kahovec se zúčastnil prvních dvou festivalů v roce 1967 a 1968 ještě se skupinou Flamengo, Sodoma vystupoval na druhém ročníku s kapelou Apollobeat. Zahrál vysvlečený do půl těla, s boa, vyrobeným z límce z matčina kožichu. Slavnou píseň Hush z té doby má dodnes v repertoáru.

Vyšla deska s bigbítem 60. let

Pak na pódium dorazila slovenská skupina Prúdy s Pavlem Hammelem, jako třetí vystoupil Energit - kytarista Luboš Andršt se účastnil třetího ročníku jako člen skupiny Jazz Q. V současné době hraje s Energitem baskytarista Vladimír Guma Kulhánek, jenž na třetím ročníku vystupoval s Vladimírem Mišíkem ve Flamengu.

Brněnským Synkopám 61 se někdy přezdívá Moravští Beach Boys a patří k nejstarším skupinám, které na domácí scéně hrají. Založil je tehdy čtrnáctiletý Petr Směja. Synkopy získaly na festivalu v roce 1967 cenu pro nejlepší moravskou skupinu.

Vladimír Mišík hrál až na druhém ročníku festivalu a vystupoval se skupinou Blue Effect, s níž dostal cenu pro skupinu i objev roku. Jejich nesmrtelná píseň Sunny Grave (Sluneční hrob) se stala nejlepší skladbou festivalu.

Sluneční hrob od Vladimíra Mišíka.
Sluneční hrob od Vladimíra Mišíka. | Video: Vladimír Mišík / YouTube

V Lucerně se představil ještě Martin Kratochvíl se svým Jazz Q, Primitives Group s Ivanem Hajnišem a závěr koncertu patřil Leškovi Semelkovi a jeho S.L.S.

Speciálně k obnovenému beatovému festivalu vyšla deska s bigbítem 60. let, kromě včerejších účinkujících je na ní hudba kapel Olympic, Soulmen, Framus Five, Flamengo, Rebels, Bluesmen, Atlantis, Matadors, Vulkán, Cardinals, Komety, Crystal a Juventus. Limitovanou edici desek pokřtili Pavol Hammel, Petr Janda a Michal Prokop.

1. československý beatový festival byl několikadenní a konal se ještě v době uvolněnější společenské atmosféry v roce 1967. Následovaly další dva ročníky, v roce 1968 a 1971, pak už ho vytlačila normalizace.

Pořadatel dnešního festivalu slibuje, že příští ročník obnovené tradice bude dvoudenní. Proběhne 16. a 17. prosince 2018. 

 

Právě se děje

Další zprávy