Spojení baroka, váz a počítače. V Ostravě vystavují konceptuální umělci

ČTK ČTK
11. 9. 2024 21:30
Výstavami děl dvou konceptuálních umělců, slovenského Marka Kvetana a místní rodačky Dagmar Lasotové, zahájila podzimní sezonu Galerie výtvarného umění v Ostravě.
Nadrozměrné vázy spojující barokní tvary s výsledkem počítačového programu Marek Kvetan nazval Nádoby dočasnosti.
Nadrozměrné vázy spojující barokní tvary s výsledkem počítačového programu Marek Kvetan nazval Nádoby dočasnosti. | Foto: ČTK

Osmačtyřicetiletý Marek Kvetan patří ke generaci umělců, kteří se o slovo přihlásili okolo přelomu tisíciletí. Pracuje s novými médii, digitální postprodukcí obrazu či videem. Češi se s jeho tvorbou mohli seznámit v roce 2008, kdy obdržel Cenu NG 333 udělovanou Národní galerií. Tehdy protkal průmyslově vyráběný peršan barevnými diodami a světelnou instalaci doplnil o hudební doprovod. Dva roky nato vystavoval v Galerii hlavního města Prahy.

Jeho nynější ostravský projekt zahrnuje sérii objektů vytvořených podle digitální předlohy. Podle mluvčí galerie Jany Malášek Šrubařové autor vychází z postkonceptuálních přístupů a analýzy. "Do sochařského procesu zapojuje současné technologie, například digitalizaci nebo CT skeny," zmiňuje.

Tímto způsobem vznikl například jeho letošní objekt nazvaný Dotyk stvoření. Znázorňuje zvětšenou kostru Kvetanovy paže s nataženým prstem. Doplněná je převodovkou a podstavcem jako z antického umění. Práce záměrně cituje známé gesto z Michelangelovy malby Stvoření Adama.

Jiné dílo nazvané Nádoby dočasnosti tvoří několik nadrozměrných váz, jejichž barokní tvary umělec upravil pomocí počítačových takzvaných generativních programů. "Odkazují k postkoloniálním slohům a metalickým autolakem například i k povrchnosti naší konzumní kultury," tvrdí kurátor Vladimír Beskid. Výstavu, jež potrvá do 10. listopadu, doplňují sádrové nádoby různých tvarů a rozměrů. Vznikly jako odlitky skutečných nádob, PET lahví, kartonů od mléka, sklenic od zavařenin či jídelních boxů.

V ostravské galerii zároveň začala i výstava místní rodačky Dagmar Lasotové. Jmenuje se Věci, které vidím, potrvá do 5. ledna příštího roku a představuje její grafiky, kresby a koláže od konce 70. let minulého století do současnosti.

Lasotová v nich pracuje s liniemi, textem a vylisovanými rostlinami. K vidění jsou i její kresby na mřížce vertikál, horizontál a diagonál nazvané Osmisměrky, které připomenou vyšívání, nebo cyklus nazvaný Nálepky po tchánovi. Většina koláží a kreseb pochází ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě, část zapůjčila autorka ze svého ateliéru. Nejnovější práce, v nichž využila i vlastní listy s nálepkami ze starých krabiček od sirek, vytvořila Lasotová letos.

Video: Aktuálnost roku 1968 je děsivá a smutná. Děje se to zase, říká hvězda filmu Vlny

"Zvlášť teď by film mohl rezonovat kvůli tomu, co se děje na Ukrajině," říká herec Vojtěch Vodochodský, představitel hlavní role ve snímku Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy