Cenu Národní galerie dostal blikající a hrající Koberec

Kultura Kultura, Red Kul
28. 11. 2008 16:00
Trofej NG 333 letos patří Marku Kvetánovi

Praha - Druhým vítězem výtvarné ceny 333, kterou od loňska vyhlašuje pražská Národní galerie, je konceptualista Marek Kvetán a jeho Koberec.

Pro instalaci použil perský tepich vyráběný pro řetězce producentů nábytku a vybavení pro domácnost, který doplnil o 1200 diod napojených na procesor, které se v nečekaných intervalech rozblikají za doprovodu arabského popu.

Porota, jejímž předsedou byl ředitel sbírky moderního a současného umění Národní galerie Tomáš Vlček, ho v dvoustupňovém rozhodování vybrala za "mimořádné spojení konceptuálního přístupu a využití nových médií při tvorbě výtvarného objektu".

Jeho autor - absolvent Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě - je už zastoupen mimo jiné v Národní galerii, o cenu 333 se ucházel i loni.

"Ve své tvorbě využívá především nová média, čerpá z literatury, filmové tvorby, fotografií nebo internetových stránek. Nekonfliktní krásu, souzvuk linií a barev konfrontuje s původními východisky a odkazuje diváka ke kritickému vhledu, ať na aktuální politické dění, globalizaci nebo právě povrchnost současných převažujících přístupů ke světu a životu," píše se na stránkách Národní galerie.

V porotě letos byli i Roman Franta, ředitel Moravské galerie Marek Pokorný i sám šéf Národní galerie Milan Knížák, podle  kterého oproti loňskému ročníku výrazně stoupla úroveň přihlášených prací.

Většina z jedenácti finalistů si prý zaslouží vystavovat v Národní galerii. "Místo jedné bych letos udělil minimálně sedm cen," řekl Knížák.

Letos se přihlásilo 96 adeptů, výstava finalistů potrvá ve Veletržním paláci v Praze do 1. března 2009. Cena 333, kterou sponzoruje ČEZ, stejně jako Cena Jindřicha Chalupeckého hodnotí tvorbu mladých umělců.

Na domácí výtvarné scéně ale nebyla přijata jednoznačně. Dostalo se jí dokonce veřejného zpochybnění kvůli sponzorovi i pořadateli a od oponentů získala označení trucpodniku, kterým si Knížák získává pozornost.

V loňském, prvním ročníku zvítězila umělecko diverzní skupina Ztohoven. Její simulace atomového výbuchu, se kterou  se nabourali do vysílání České televize v pořadu Panorama, je dodnes předmětem soudního jednání. Okresní soud v Trutnově se bude případem znovu zabývat 3. února 2009.

Kupříkladu výtvarník Jiří David udělení skupině Ztohoven uvítal , ale zároveň dodal že "cena ČEZ je z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce".

 

Právě se děje

Další zprávy