Obrazem: Nejdřív prádlo, pak růže a nakonec dobrý koncert. The 1975 si v Praze napravili reputaci

Zpěvák The 1975 Matthew Healy v Praze.
Takhle vypadal koncert kapely The 1975, manchesterských idolů, v pražském Foru Karlín.
Foto: Čestmír Jíra
Alena Bílková
27. 6. 2017 16:02
Mladí manchesterští popaři The 1975 si do pražského Fora Karlín přijeli napravit reputaci po odbytém setu na loňském Rock for People. Koncert, na který nejvěrnější fanynky čekaly na chodníku před halou celý den, měl sice rozpačitý rozjezd a úsměvnou atmosféru, skončil ale jako jasná zpráva, že žít se má tady a teď.

Skupina The 1975 přijela do Prahy v pozici hvězdy, která loni dostala Brit Award jako kapela roku. Americký magazín NME ji navíc ocenil za nejlepší živé vystoupení.

Kapsy plné hitů z vrcholů světových žebříčků a velké charisma - to všechno hoši z Manchesteru mají. Otázkou tak zůstalo jen to, zda se Čechům tentokrát prodají na 100 %.

Dým v hale kapela na úvod rozčísla energickým singlem Love Me. K tomu, aby byla milována, ale nepotřebovala nikoho pobízet. Dychtivým fanynkám, jejichž hysterický soprán souvisle řezal do uší, stačilo pouhých 15 minut, než začaly házet na stage své prádlo a posléze i růže.

Komické jejich počínání přišlo i samotnému frontmanovi Mattymu, který vypadal, jako by si svými vilnými pohyby pánví a lhostejným výrazem v obličeji z publika utahoval. Moc dobře si uvědomoval, že se nebude muset příliš snažit, protože hraje pro ty, kterým stačí málo - jednoduché osmdesátkové podkresy na klávesy, neonové disco a trendy světelná show.

Bohémství i melancholie

The 1975 ale naštěstí nabízí víc než sladký indie discopříběh. Ačkoli svoje hity staví na léty prověřených základech, přináší je zabalené v současném mixu.

Řídí se heslem, že méně je více a že elegantní jednoduchost je kánon. Ruchem města prorostlou zábavu střídají závanem bohémy i minimalistickou melancholií. Právě okamžiky, kdy kapela upustila od tanečního popu a začala hrát klidnější kousky z první desky, se postaraly o potřebnou dynamiku a důkaz, že The 1975 zastanou několik poloh. 

Ať už funky se saxofonem, nebo intimně s kytarou, The 1975 zpívají především o lásce, a to i o té mezi lesbičkami, gayi, bisexuály a transgender osobami. "Je trochu divné kázat, ale i v roce 2017 potřebujeme kazatele," komentovali svou podporu lásky mezi stejným pohlavím. Píseň Loving Someone, během které zahalili svůj typický geometrický pódiový design do barvy duhy, zase věnovali obětem střelby v Orlandu.

The 1975 tentokrát do Prahy přijeli bez nového alba (to v pořadí třetí se chystá na příští rok), dokonce od minule ani nevyměnili kulisy. O tom, že žít se má tady a teď - a ne pouze přes displeje zdvižených mobilů -, nicméně dokázali fanynky a fanoušky přesvědčit nejen písněmi, ale i sympatickým mluveným apelem. 

The 1975, Praha, Forum Karlín, 26. června 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 75 %

 

Právě se děje

Další zprávy