Nová stálá expozice zvýšila návštěvnost Uměleckoprůmyslového musea

ČTK ČTK
10. 2. 2024 10:49
Nová stálá expozice zvýšila návštěvnost Uměleckoprůmyslového musea

Stálou expozici Art, Life - Umění pro život vidělo v pražském Uměleckoprůmyslovém museu od loňského února, kdy byla otevřena, více než 30 tisíc lidí. Návštěvnost hlavní budovy díky tomu meziročně stoupla přibližně o 25 procent na téměř 50 tisíc osob. V následujícím měsíci bude ve stálé expozici obměněno několik exponátů, především těch z citlivých materiálů jako textilu a papíru. Jiné přibudou.

Návštěvníci nyní mají poslední měsíc na zhlédnutí dorzálního kříže takzvané Broumovské kasule, výjimečné výšivky z doby lucemburské. Na rozloučenou s tímto vzácným předmětem chystá kurátorka historického textilu Markéta Grill Janatová na 20. února komentovanou prohlídku. Kasule bude nahrazena podobnou z 15. století s výšivkou hedvábím a kovovými nitěmi.

Do sálu Mikrosvěty: Panovnická kunstkomora přibude další polyeder, slonovinový mnohostěn ze 17. století, který je výjimečný otevíracím medailonkem s obrázky Panny Marie a Krista. Stálou expozici také v březnu doplní krátký film Jakuba Jansy, jenž cílí na mladé. Objeví se v něm kurátoři a kurátorky muzea, jak v expozici tančí, zpívají či recitují.

 

Právě se děje

Další zprávy