Umí se vcítit do zranitelných žen. Nobelovu cenu za literaturu získala Han Kang

Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 2 hodinami
Jihokorejská spisovatelka Han Kang se stala držitelkou Nobelovy ceny za literaturu. Ve čtvrtek po poledni to oznámil Mats Malm, tajemník udílející Švédské akademie. Třiapadesátiletou autorku porota ocenila za intenzivní poetické prózy, které konfrontují historická traumata a odhalují, nakolik je lidský život křehký.
Spisovatelka Han Kang.
Spisovatelka Han Kang. | Foto: Profimedia.cz

Čeští čtenáři se z její tvorby mohli seznámit se třemi prózami. Jako první nakladatelství Odeon v překladu Petry Ben-Ari vydalo Vegetariánku. Její hrdinka se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a přestane jíst maso, čímž však tento vzdor společnosti teprve začíná. Autorka za román v roce 2016 získala Mezinárodní Man Bookerovu cenu. "Chtěla jsem klást otázky o tom, co znamená být člověkem, a chtěla jsem popsat ženu, která už zoufale nechce patřit k lidské rase. Zoufale chce odmítnout to, že je součástí lidstva, které páchá takové násilí," uvedla o této postavě Han Kang.

Od té doby se ke zdejším čtenářům dostalo ještě Kde kvete tráva, vracející se k masakru civilistů v jihokorejském Kwangdžu z roku 1980, a Bílá kniha, což je intimní meditace o barvě a autobiograficky laděné rozjímání nad smrtí vypravěččiny sestry. Všechna tři díla publikoval Odeon, který napřesrok chystá čtvrtý titul nazvaný Neloučím se navždy.

Pro tvorbu Han Kang je typické odhalování vztahu mezi duševní a fyzickou trýzní. Úzce souvisí s východním myšlením. Spisovatelka se ve svých textech vyrovnává s historickými traumaty i neviditelnými společenskými pravidly. Má jedinečné povědomí o souvislostech mezi tělem a duší, živými a mrtvými, a svým poetickým a experimentálním stylem se podle Švédské akademie stala inovátorkou současné prózy.

Předseda Nobelova výboru pro literaturu Anders Olsson oceňuje její schopnost "fyzicky se vcítit do zranitelných, často ženských životů" prostřednictvím fiktivních postav. Han Kang píše "intenzivní lyrickou prózu, která je něžná i krutá a někdy také lehce surrealistická," doplňuje členka výboru Anna-Karin Palm.

Han Kang se narodila roku 1970 v jihokorejském Kwangdžu. Jako devítiletá se s rodinou přestěhovala do Soulu. Pochází z literárního prostředí, otec je uznávaný spisovatel.

Han Kang nepíše pouze romány. Literární dráhu zahájila vydáním básní v roce 1993, také publikovala povídky.

Favoritkou sázkové kanceláře Ladbrokes na zisk letošní Nobelovy ceny za literaturu byla letos avantgardní čínská spisovatelka Cchan Süe. Britská firma na ni vypsala nejvyšší kurz stejně jako vloni, kdy ocenění nakonec obdržel norský spisovatel a dramatik Jón Fosse. Od roku 2015 se předpovědi Ladbrokes ohledně vítězů ani jednou nenaplnily.

Nobelovy ceny jsou každý rok udělovány ve stejném pořadí: jako první v pondělí přicházejí na řadu laureáti za lékařství, o den později za fyziku a poté za chemii. Čtvrtek patří literatuře, pátek ocenění za mír. Následující pondělí sérii vždy uzavírá vyznamenání za ekonomii.

S cenami je spojená odměna 11 milionů švédských korun, v přepočtu asi 24 milionů českých korun. Slavnostně budou ocenění předána 10. prosince, tedy v den výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.

Z českých spisovatelů dostal Nobelovu cenu za literaturu jen Jaroslav Seifert v roce 1984.

 

Právě se děje

Další zprávy