Na výtvarném bienále v Benátkách zastoupí Česko umělkyně Koťátková

ČTK ČTK
23. 6. 2023 15:20
Pro českou účast na výtvarném bienále v Benátkách odborná porota vybrala z 20 návrhů projekt nazvaný Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí. S autorkou Evou Koťátkovou budou na instalaci spolupracovat kurátorka Hana Janečková, umělkyně Himali Singh Soin a kolektiv Gesturing Towards Decolonial Futures.
Výtvarnice Eva Koťátková.
Výtvarnice Eva Koťátková. | Foto: ČTK

Koťátkové námět  zkoumá československou historii ze současných ekologických a dekoloniálních perspektiv na příběhu skutečné žirafy pojmenované Lenka. Řekla to Zuzana Vlčková, mluvčí pražské Národní galerie, která českou účast na Benátském bienále zajišťuje.

Mezinárodní přehlídka současného umění se bude konat od 20. dubna do 24. listopadu 2024. Hlavním kurátorem je Adriano Pedrosa z Brazílie. "Pohled na dovoz zvířat ze zemí globálního Jihu v projektu ožívá skrze imaginaci a vyprávění jako způsoby promýšlení vztahu k přírodnímu světu," uvedla k vítěznému projektu Vlčková.

Devítičlenná porota téma vyhodnotila jako aktuální a rezonující v celkovém kontextu bienále. "Výstava pracuje s tématy diskutovanými na současné mezinárodní scéně, která jsou ale pevně zakotvena v českém lokálním kontextu a srozumitelným jazykem komunikována návštěvníkovi. Očekáváme, že přednesené téma bude rezonovat na globální scéně," shrnula porota, která též ocenila zkušenost autorského týmu s mezinárodními projekty.

Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí zapadá do zveřejněného motivu chystaného bienále. Ten zní Stranieri Ovunque, anglicky Foreigners Everywhere, v překladu Všudypřítomní cizinci. Přehlídka se zaměří na různé podoby jinakosti. Motto je odvozeno od aktivistické skupiny, která kolem roku 2000 v italském Turíně bojovala proti rasismu a xenofobii.

Projekt se bude konat za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím programu Národního plánu obnovy a ministerstva kultury. Multimediální umělkyně Koťátková se do Benátek vrátí po 11 letech, naposledy roku 2013 se představila v hlavní kurátorované části.

Pro bienále v Benátkách, které se v italském městě střídá s přehlídkou architektury, česká strana naposledy roce 2019 vybrala práce Stanislava Kolíbala. Bienále umění se v Benátkách konalo poprvé roku 1885, bylo vždy v lichém roce, později se v každém sudém roce přidalo bienále architektury. Také tuto akci postihla pandemie koronaviru. Před třemi lety bylo bienále zrušeno, a přehlídky se tak posunuly.

 

Právě se děje

Další zprávy