Foto: Snad nám naše děti prominou. Michal Prokop připomněl rok 1989 s blues

Foto: Snad nám naše děti prominou. Michal Prokop připomněl rok 1989 s blues
Publikum nechtělo pustit Prokopa z pódia. Festival, který vyvrcholí v sobotu před půlnocí, je vyprodaný. Přijeli účinkující z USA, Polska, Francie či poprvé Belgie. Na snímku je houslista Jan Hrubý.
Hned první song pátečního koncertu Michal Prokop věnoval výročí 17. listopadu 1989. Píseň Snad nám naše děti prominou napsali s Vladimírem Mertou nedlouho před pádem komunistického režimu.
Text odráží atmosféru doby a života plného vynucených i dobrovolných kompromisů. Prokop si myslel, že po listopadu 1989 už skladbu nebude nikdy hrát. "Byl to jeden z mnoha životních omylů. Ona totiž pořád platí," uvedl.
Postupně se Prokop podle svých slov "prokopal" také k čistokrevnému blues. V pátek zahrál třeba evergreeny Crossroads nebo Hoochie Coochie Man. "Bez této hudby by nebylo nic, co se dnes hraje a poslouchá," uvedl. Prokopa v Šumperku doprovodili houslista Jan Hrubý a kytarista Pavel Marcel.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 11. 2023 11:45
Program 27. ročníku šumperského festivalu Blues Alive v pátek zpestřil Michal Prokop. Sedmasedmdesátiletý frontman skupiny Framus Five zazpíval hity ze svého repertoáru i staré americké blues. Publikum jej nechtělo pustit z pódia. Festival, který vyvrcholí v sobotu před půlnocí, je vyprodaný. Přijeli účinkující z USA, Polska, Francie či poprvé Belgie.
 

Právě se děje

Další zprávy