Do Karlových Varů si přijede pro globus autor Vymítače ďábla

Aktualizováno 28. 4. 2014 14:07
Karlovarský festival ocení celoživotní dílo Williama Friedkina i Zdeňka Svěráka. Režisérský sestřih své biografie přijede představit Lech Walesa.
William Friendkin si po loňském festivalu v Benátkách přijede pro cenu za celoživotní dílo i do Karlových Varů.
William Friendkin si po loňském festivalu v Benátkách přijede pro cenu za celoživotní dílo i do Karlových Varů. | Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary, Praha - Bývalý polský prezident Lech Walesa, držitel Nobelovy ceny za mír, uvede na karlovarském festivalu světovou premiéru režisérské verze snímku, který o něm natočil Andrzej Wajda pod názvem Walesa: Člověk naděje.

Za umělecký přínos světové kinematografii festival ocení amerického filmaře Williama Friedkina, Křišťálový globus za přínos české kinematografii převezme Zdeněk Svěrák.

Devětačtyřicátý MFF Karlovy Vary se uskuteční od 4. do 12. července.

Lech Walesa s Andrzejem Wajdou na loňském festivalu v Benátkách, kde měl film Walesa: člověk naděje premiéru.
Lech Walesa s Andrzejem Wajdou na loňském festivalu v Benátkách, kde měl film Walesa: člověk naděje premiéru. | Foto: Reuters

S Walesou se zvláštního uvedení zúčastní představitel titulní role Robert Więckiewicz a herečka Agnieszka Grochowská, která ztvárnila jeho manželku.

Režisér samotný vzhledem ke svému věku do Varů zřejmě nepřijede. Snímek sleduje předáka polského odborového hnutí Solidarita a jeho proměny z řadového dělníka v charismatického vůdce.

Zneuznaný génius William Friedkin

Cena pro scenáristu, režiséra a producenta Williama Friedkina je vyvrcholením snah festivalu představit 70. léta v zámořské kinematografii. Friedkin, který začal svou kariéru v podatelně stanice Chicago TV, si získal pozornost kritiků už v roce 1962 díky dokumentu The People vs Paul Crump.

Foto: Warner Bros.

Ale je samozřejmě nejznámější díky kriminálce Francouzská spojka (1971) a hororové klasice Vymítač ďábla (1973), které získaly celkem sedm Oscarů.

"Intenzita Vymítače ďábla nespočívá jen v otevřenosti, s jakou ukazuje destrukci dětské nevinnosti (od zvracení zeleného hnisu přes proud pronášených vulgarit až k masturbaci krucifixem), aniž by se někdy uchyloval k laciným atrakcím. Důležitá je i angažovanost filmu, ve kterém se nikoli náhodou hrdinka účastní natáčení snímku o studentské revoltě. Podobně jako filmy Kmotr, Lovec jelenů, Čelisti, Blízká setkání třetího druhu či Všichni prezidentovi muži podvracel Vymítač ďábla víru v americkou realitu, rodinné hodnoty, politickou důvěryhodnost, ale především v církev!" napsal v recenzi k novému vydání Vymítače ďábla pro Aktuálně.cz Radomír D. Kokeš.

V Karlových Varech Friedkin osobně uvede restaurovanou verzi svého thrilleru Mzda strachu. Remake francouzské klasiky z roku 1953 prý byl pro Friedkina nejosobnějším filmem.

William Friedkin při natáčení Vymítače ďábla
William Friedkin při natáčení Vymítače ďábla | Foto: Aktuálně.cz

Právě díky němu ovšem skončila jedna z nejslibněji rozjetých hollywoodských kariér. Friedkin Mzdu strachu točil po Francouzské spojce i Vymítači ďábla a byl považovaný za filmařského génia. Film, ať se může s odstupem jevit také jako skvost světové kinematografie, propadl u diváků i kritiky. Friedkina neúspěch psychicky zlomil.

V poslední době je Friedkin také uznávaným režisérem oper a autorem fascinujících knižních memoárů The Friedkin Connection. Poslední filmy zatím natočil v  roce 2006 - hororový thriller Brouk - a 2011 - černou komedii Zabiják Joe. Oba ovšem bez valného zájmu kritiky i publika.

Svěrák i digitální Ostře sledované vlaky

Zdeněk Svěrák.
Zdeněk Svěrák. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Filmy podle scénářů Zdeňka Svěráka byly třikrát nominovány na Oscara. Poprvé v polovině 80. let snímek Vesničko má středisková, podruhé začátkem 90. let Obecná škola. Kolja v režii jeho syna Jana v roce 1997 Oscara získal. Na 42. ročníku MFF v Karlových Varech dostal Zdeněk Svěrák Zvláštní uznání za scénář k Vratným lahvím, snímek získal cenu diváků.

Prezident festivalu Jiří Bartoška uvedl, že představí další digitálně restaurovanou kopii českého filmu - projekce Ostře sledovaných vlaků z roku 1966 se 5. července ve Velkém sále Thermalu zúčastní oscarový režisér Jiří Menzel a představitel hlavní role Václav Neckář.

Profil producentů Anonymous Content i italského génia

V programu festivalu se objeví pocta americké produkční a manažerské společnosti Anonymous Content, která se od založení v roce 1999 zaměřuje na autorskou tvorbu talentovaných režisérů s komerčním potenciálem.

Temný případ.
Temný případ. | Foto: HBO

"Na kontě mají tituly Věčný svit neposkvrněné mysli (režie Michel Gondry, 2004), Babel (režie Alejandro G. Iňárritu, 2006) i seriály, reklamy a videoklipy. Uvedeno bude i všech osm dílů televizního hitu Temný případ natočeného Carym Fukunagou, který byl ve Varech už třikrát," řekl umělecký ředitel Karel Och.

Společnost vedená producenty Stevem Golinem (Zběsilost v srdci, V kůži Johna Malkoviche) a Michaelem Sugarem zastupuje mimo jiné režiséry Richarda Linklatera, Stevena Soderbergha či Nicolase Windinga Refna a herce Ryana Goslinga, Robin Wright či Samuela L. Jacksona.

Festival nabídne také ucelenou retrospektivu jedné z nejvýznamnějších osobností italského poválečného filmu Elia Petriho (1929-1982). Intelektuál i filmař samouk získal Zlatou palmu v Cannes (Dělnická třída kráčí do ráje, 1971) i Oscara za zahraniční film (Podivné vyšetřování, 1969). Díky svým nekompromisním názorům na soudobou politiku, morálku i umění byl až donedávna opomíjen.

Jednačtyřicetiletý režisér, scenárista a producent Anurag Kašjap je nejuznávanějším indickým filmařem současnosti. V roce 2012 uvedli v Cannes jeho ambiciózní gangsterskou ságu Gangs of Wasseypur, tamtéž loni představil svůj vlastní snímek Ugly (2013) i populární Cizí oběd (The Lunchbox), který koprodukoval. S druhým celovečerním filmem Black Friday (2004), kontroverzním zpracováním nechvalně známých bombových útoků v Bombaji v roce 1993, se zúčastnil festivalu v Locarnu. Kašjap, který umně vnáší styl ze západních kinematografií do indických reálií, vzbudil velký ohlas i temně humorným psychologickým thrillerem se surreálnými prvky No Smoking (2007), který natočil volně na motivy povídky Stephena Kinga.

Podívejte se na ukázku z filmu Two Years at Sea Bena Riverse.
Podívejte se na ukázku z filmu Two Years at Sea Bena Riverse.

Rok po představení nové sekce Imagina, která dává prostor filmům vybočujícím z běžných šablon, uvede festival kompletní profil britského režiséra a umělce Bena Riverse, který právě takto výlučné filmy natáčí a ve Varech je osobně představí. Jeho rozsáhlá tvorba stírá hranice mezi dokumentárním filmem a podobenstvím. Rivers natáčí na 16mm film, což jeho dílům dává jedinečnou patinu, jak to dokazuje například náladotvorný tříminutový snímek The Hyrcynium Wood (2005). Ve své tvorbě se často soustředí na zdánlivé společenské outsidery. Jejich svět ovšem vykresluje jako jedinečný a zároveň nesmírně přitažlivý, o čemž přesvědčuje třeba celovečerní debut Two Years at Sea (2011).

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška pózuje s plakátem ke 49. ročníku.
Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška pózuje s plakátem ke 49. ročníku. | Foto: kviff.com

Zatím vrcholným dílem tvůrce, který se zaměřuje zejména na krátkou tvorbu, je celovečerní film A Spell to Ward Off the Darkness (2013), na kterém spolupracoval s režisérem Benem Russellem.

Karlovarskému festivalu se opět podařilo udržet cenu vstupenek na stejné výši jako v minulých letech. Festival pass na celou dobu získají zájemci po tisícikoruně, se studentskou slevou o 300 korun levněji. Mají tak možnost dostat tři vstupenky na tři různé projekce denně.

 

Právě se děje

Další zprávy