Love Planet: Kocovina druhého dne

Jan Šprincl
13. 8. 2006 12:30
Love Planet - Kocovina druhého a závěrečného dne festivalu byla silnější než si organizátoři a diváci mohli předem myslet. Včerejší Love Planet chyběly hudební hvězdy i publikum. Uvnitř: FOTOGALERIE   

Co se mělo stát, stalo se už v pátek. V zaplněném areálu Výstaviště hráli Franz Ferdinand a Pet Shop Boys a i přes občasný déšť byla nálada vynikající.

Více o prvním dni festivalu Love Planet: S kytarami k beatům dojdeš

Více o vystoupení Pet Shop Boys na Love Planet: Tak tohle mají dekadentní mazlíčci rádi

Sobota už ale silné jméno v line upu nenabídla a tak velká část těch, kteří si nenechali ujít britské kapely, na australský Loonaloop, belgické Hooverphonic nebo finské The Rasmus zůstala doma. Výstavištěm se dalo volně procházet, stánky s občerstvením byly opuštěné a i v polovině koncertu nebyl problém stoupnout si pár metrů od pódia.

Nevděčný úkol zahájit den a hrát pro pár zbloudilých posluchačů dostaly české kapely Clou, Nierika, Gaia Mesiah, 100°C a Priessnitz, které se mohly snažit sebevíc, ale kde nic není, tam ani čert...

Prvním zahraničním interpretem byli Loonaloop a kapela Body Count s rapperem Ice T.

Foto: Vladimír Komjati

Opřený nohou o bedny chrlil ze sebe slovo "fuck" s každým nádechem, ale s hudebníky nebyl moc dobře sehraný - vždyť to taky byl jeden z prvních koncertů metalové gangsta rap formace s novým albem Murder 4 Hire. Přes všechnu jejich tvrdost není nic paradoxnějšího než slyšet Ice T, také hvězdu televizního seriálu Zákon a pořádek, kde hraje detektiva, jak rozdováděnému publiku cpe do hlavy antibushovské teze a zpívá píseň o zabijákovi poldů.

Ani Hooverphonic při nejlepší snaze nedokázali k sobě přilákat početnější dav a rozpálit to podobně silně jako páteční kapely. Jenom pro doplňující informaci: zpěvačka Geike se schovávala v červeném svetříku, popíjela červené víno a nejlepší chvíle měla při skromném doprovodu kláves.

Foto: Vladimír Komjati

Dramaturgie koncertu byla dobrá, od pomalejších písní se pokračovalo k energičtějším skladbám, přesto je u Hooverphonic smrtelná melancholie všude přítomná a posluchač si při jejich poslechu musí notovat s Jirousovým veršem "jen to nutkání k oběšení / nikdy mi asi nezevšední". Hráli i nové skladby z připravovaného alba Presidents of the LSD Golf Club a nezdá se, že by na svém soundu hodlali cokoliv měnit.

Čtěte rozhovor s kapelou Hooverphonic: Reklama není ostuda

Mezi fanynkami byl největší zájem o vystoupení The Rasmus. Máme-li zůstat nestranní, pak se o kapele sluší napsat, že hraje "melodický rock", je hodně ovlivněna americkými rock-metalovými partami, včera se spoléhala na písně z posledních alb a že kytarista si na své dlouhé vlasy nechává během koncertu pouštět silný větrák.

Foto: Vladimír Komjati

Posledním koncertem byl I AM X neboli Chris Corner a jeho elektronický postpunkový kabaret. Obešel se bez jevištní show, zato s funkčním světelným parkem. Dobrou komunikací si pozornost diváků vysloužil. Škoda, že jeho publikum už nebylo tak početné a trousilo se celým areálem jinak končícího festivalu.

Festival Love Planet nabídnul kvalitní seznam účinkujících, ale po přesunu z táborského letiště do Prahy ztratil svoje diváky. Ti totiž hudební víkend nevnímali jako přehlídku, na které by měli být od začátku do konce, ale jen jako jednotlivé (a zajímavé) koncerty, co se sešly na jednom místě.

 

Právě se děje

Další zprávy