Definoval britskou beletrii 80. a 90. let. Zemřel spisovatel Martin Amis

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 5. 2023 0:37
Ve věku 73 let tento pátek na Floridě zemřel britský spisovatel Martin Amis, autor románů Peníze nebo Londýnská pole. S odkazem na jeho ženu to napsal americký list The New York Times. Syn spisovatele Kingsleyho Amise patřil k postmodernistům, vydal 15 próz, oceňované memoáry či sbírky esejů a povídek. V pozdějších dílech se zabýval stalinskými zločiny, válkou proti terorismu nebo holokaustem.
Amisovy sžíravé a bezútěšně vtipné romány definovaly britskou beletrii 80. a 90. let.
Amisovy sžíravé a bezútěšně vtipné romány definovaly britskou beletrii 80. a 90. let. | Foto: Profimedia.cz

Amisova manželka, spisovatelka Isabel Fonseca, za příčinu smrti označila rakovinu jícnu.

Rodák z Walesu zaujal hned prozaickou prvotinou Akta Ráchel z roku 1973, která získala prestižní Cenu Somerseta Maughama. Největšího uznání se mu dostalo v 80. a 90. letech za romány Peníze, Londýnská pole, Informace, které tvoří takzvanou londýnskou trilogii. Jeho "sžíravé, erudované a bezútěšně vtipné romány definovaly britskou beletrii 80. a 90. let", tvrdí New York Times.

"Říkával, že by po sobě chtěl zanechat poličku s knihami. Nyní jeho hlas utichl. Jeho přátelům bude strašně chybět. Ale my tu poličku máme," napsal Amisův dlouholetý přítel, spisovatel Salman Rushdie, v časopisu The New Yorker.

Hold slavnému literátovi vzdal také jeho britský editor z nakladatelství Vintage Books Michal Shavit, který Amise označil "za brilantně vtipného, erudovaného a nebojácného" tvůrce i skvělého člověka. Nakladatelství Penguin Books uvedlo, že za sebou nechává "obrovský odkaz a nesmazatelnou stopu v britské kulturní krajině".

Amis byl dvakrát nominován na Man Bookerovu cenu - v roce 1991 za Šíp času a 12 let nato za Žlutého psa. Do roku 2011 byl profesorem tvůrčího psaní na univerzitě v Manchesteru. Psal také pro týdeník New Statesman nebo nedělník The Observer. Vytvořil scénář ke sci-fi filmu Saturn 3, zkušenost s kinematografickým průmyslem pak popsal v románu Peníze. V knize Druhé letadlo z roku 2008 se věnoval událostem z 11. září 2001.

Martin Amis v roce 1996.
Martin Amis v roce 1996. | Foto: Reuters

Tento pátek měl na festivalu v Cannes premiéru snímek režiséra Jonathana Glazera o veliteli vyhlazovacího tábora v Osvětimi, natočený podle Amisova románu Zóna zájmu.

"Často mi vyčítají, že se ve svých knihách soustředím na štiplavou, rebelskou stránku života, ale já mám pocit, že jsem v tom spíš sentimentální. Každý, kdo čte bulvární noviny, narazí na mnohem větší hrůzy, než jaké popisuji," uvedl v rozhovoru pro magazín The New York Times Book Review roku 1985. Zároveň poznamenal, že se ve svých dílech snažil "vytříbeným jazykem popsat nízké věci: svět rychlého občerstvení, sexuálních show a časopisů s nahotinkami".

Roku 1998 byl Amis hostem pražského Festivalu spisovatelů. Mnoho jeho děl vyšlo také v českém překladu, naposledy právě čerstvě zfilmovaná Zóna zájmu, kterou roku 2016 publikovalo nakladatelství Plus.

 

Právě se děje

Další zprávy