Ve vězení zemřel íránský básník a kritik režimu Baktaš Abtin

ČTK/Kultura
8. 1. 2022 16:41
Ve vězení zemřel íránský básník a kritik režimu Baktaš Abtin

Ve věku 48 let tuto sobotu zemřel íránský básník, filmař a kritik tamní vlády známý pod pseudonymem Baktaš Abtin. Nedávno se ve vězení nakazil nemocí covid-19, poslední dny strávil v nemocnici v kómatu, uvedlo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Podle něj měl autor dlouhodobě nemocné srdce.

Abtin, jenž natáčel dokumentární filmy a vydal několik básnických sbírek, režim kritizoval mnoho let. Předloni v září jej úřady zatkly a odsoudily na šest let za údajné podvracení národní bezpečnosti. Mimo jiné navštěvoval hroby disidentů a volal po svobodě slova coby člen zakázaného Svazu íránských spisovatelů. Režim uvěznil více jeho kolegů. Jejich propuštění žádali známí autoři jako Margaret Atwoodová, Orhan Pamuk nebo J. M. Coetzee.

Baktaš Abtin vloni s dalšími zadrženými íránskými literáty obdržel cenu PEN/Barbey Freedom to Write Award. Podle organizace Reportéři bez hranic bylo možné jeho smrti zabránit, nechvalně známá věznice Evín však péči zanedbala. Již 1. ledna v Íránu zemřel další disident Adel Kianpou, který držel hladovku na protest proti tomu, že byl vězněn bez možnosti využít právníka nebo se hájit u soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy