Spisovatelce Ulické hrozí v Rusku konfiskace majetku

ČTK ČTK
1. 2. 2024 13:14
Spisovatelce Ulické hrozí v Rusku konfiskace majetku

Přední ruské spisovatelce Ljudmile Ulické, jejíž knihy v Česku vydává nakladatelství Paseka, hrozí doma konfiskace majetku. Ve fingovaném rozhovoru připustila, že honoráře ze svých děl posílá na pomoc Ukrajině. Podle Kremlu tím sponzoruje nepřátelskou armádu, což Moskva vnímá jako podporu terorismu.

Spisovatelka, která po začátku ruské invaze na Ukrajinu emigrovala do Berlína, se stala obětí prokremelských vtipálků známých pod přezdívkami Vovan a Lexus. Ti se v telefonickém rozhovoru vydávali za šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka. Na sociální síti Telegram pak napsali, že spisovatelka posílá honoráře ze svých Ukrajině, že podle ní válka umožní Ukrajině oddělit se od "moskevské Rusi" nebo že Ukrajina má právo iniciovat atentáty na ruské nacionalistické novináře typu Darji Duginové, jakkoli samotné Ulické se takové útoky nelíbí. Prozaička údajně také řekla, že Ukrajina by měla právo vyhnat Rusy z Krymu, pokud by poloostrov anektovaný v roce 2014 dobyla zpět. Tvrzení nelze ověřit.

Ruská státní agentura RIA Novosti po zveřejnění příspěvku otiskla komentář, podle nějž válka "poskytla příležitost zbavit se spousty odpadu v naší zemi". Poslanec Alexandr Šolochov v rozhovoru pro server Lenta.ru zmínil možnost zkonfiskovat Ulické v nepřítomnosti majetek. To umožní zákon, který nedávno přijala Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu. Úřadům umožňuje zabavit majetek osobám usvědčeným z šíření "falešných" zpráv o armádě, tedy všech, které odporují vládní linii. Očekává se, že zákon po rychlém schválení poslanců dostane zelenou v horní komoře parlamentu a následně jej podepíše prezident Vladimir Putin.

Knihovny v ruském hlavním městě od čtvrtečního dopoledne přestaly nabízet spisovatelčiny knihy, napsal server Agenstvo. Tomu řekli nejmenovaní knihovníci, že knihovny obdržely pokyn vyřadit díla Ulické z nabídky, respektive je odeslat do sběru. "Řekli, že je máme vyřadit a že je nesmíme nikomu půjčovat," uvedla knihovnice a odhadla, že stejný zákaz platí také v dalších knihovnách.

Předchozí obětí stejných prankerů se na přelomu roku stal autor detektivních knih Boris Akunin, který rovněž emigroval z Ruska. Úřady jej umístily na seznam extremistů a teroristů a po rozhovoru s prankery jej začaly stíhat za údajné schvalování terorismu.

 

Právě se děje

Další zprávy