Ruské literární hvězdy v exilu odmítly, že by podporovaly vyzbrojování Ukrajiny

1. 12. 2023 9:18
Ruské literární hvězdy v exilu odmítly, že by podporovaly vyzbrojování Ukrajiny

Přední ruští spisovatelé Viktor Jerofejev, Ljudmila Ulická a Vladimir Sorokin odmítli, že by podporovali vyzbrojování ukrajinské armády. Napsal to ruský deník RBK, podle nějž tři literáti žijící v německém exilu společně letos v říjnu podepsali v Berlíně sborník ruské a ukrajinské prózy. Výtisk získal další exulant, někdejší moskevský galerista Marat Gelman, a nyní jej v litevském Vilniusu vydražil ve prospěch legie ukrajinské armády nazvané Svoboda Rusku. Ta je složena mimo jiné z dezertérů ruské armády nebo Rusů, kteří na začátku invaze žili na Ukrajině.

V důsledku toho teď ruská vlastenecká organizace Hlas lidu obvinila trojici exulantů z podpory Ukrajiny a požádala úřady, aby je označily za stoupence terorismu. Například kremelský propagandista a moderátor Dmitrij Kiseljov v televizi prohlásil, že spisovatelé "vybírali peníze na zabíjení našich".

Ulická, Jerofejev a Sorokin dle deníku Kommersant uvedli, že Gelman může s podepsanou knihou ve svém vlastnictví nakládat dle libosti. "Nařčení jsou absurdní. Nikdy jsme nepodporovali ani nefinancovali žádnou vojenskou organizaci, bojové jednotky ani armádu," reagovali ve společném prohlášení Ulická, Sorokin a Jerofejev. Ten později v rozhovoru pro Deutsche Welle přiznal, že byť jsou všichni tři autoři ochotni zúčastnit se například charitativní dražby, nehodlají podporovat nic "spojeného s válkou a zabíjením, protože spisovatel nemůže vybírat na válku".

 

Právě se děje

Další zprávy