Podcast Petra Viziny: Velikášský Trump mě neštve, ale fascinuje, říká Řezníček

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
17. 6. 2020 18:00
S televizním reportérem Martinem Řezníčkem o velkém experimentu zvaném Spojené státy americké.

Pět let byl americkým zpravodajem České televize. A to právě v době, kdy USA začalo rozrývat stále extrémnější rozdělení. Zemi, která si v noci z 8. na 9. listopadu 2016 zvolila prezidentem Donalda Trumpa, proto v názvu své knihy pojmenoval Rozpojené státy.

Martin Řezníček v ní nabízí postřehy a zkušenosti, které se do jeho reportáží nevešly anebo se pro ně v televizní zkratce nenašlo místo. Zároveň textem poodkrývá denní praxi špičkového novináře. Co znamená zůstat nestranný vůči natolik rozdělující osobnosti, jakou je Donald Trump?

Podcast s Martinem Řezníčkem si můžete poslechnout zde:

Podstatou práce novináře i spisovatele je vyprávění příběhů. Řezníčkovy zápisky se proto vracejí k těm nejsilnějším, které ve Státech zaznamenal. Jedním z nich je i story Martina Greenfielda, osobního krejčího amerických prezidentů od Dwighta Eisenhowera až do současnosti.

Rodák z bývalého Československa Greenfield se krejčím "vyučil" tak trochu proti své vůli, v koncentračním táboře, kde mu zabili otce. Greenfieldova dílna na Varet Street v newyorském Brooklynu obléká zákazníky dodnes.

Jedním z dalších příběhů v knize je autorův vlastní. Jako kluk si v komunistickém Československu usmyslel, že si chce dopisovat s někým z Anglie, protože se právě začal učit jazyk. Dopis, jehož adresátem byl Somebody (Někdo) a místem doručení Somewhere (Někde) ve Velké Británii, nezůstal bez odpovědi.

Hostem dnešního podcastu Na dotek je novinář a redaktor České televize Martin Řezníček. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Apple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy