Nejvíc nominací na ceny Muriel získal komiks o Štefánikovi

ČTK ČTK
18. 1. 2022 16:23
Tři nominace na komiksové ceny Muriel obdržela kniha o Milanu Rastislavu Štefánikovi, spoluzakladateli Československa. Dvě mohou proměnit romance dospívající dívky sužované úzkostmi Naprostá šílenost od manželů Terezy a Tomáše Kopeckých či neobvyklá komiksová kniha B jako běžec, v níž Jindřich Janíček zpracoval šest příběhů z dějin amatérského i závodního běhání.
Komiks o Milanu Rastislavu Štefánikovi podle scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže nakreslil Václav Šlajch.
Komiks o Milanu Rastislavu Štefánikovi podle scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže nakreslil Václav Šlajch. | Foto: Slovart

Nominace v úterý odpoledne zveřejnila Česká akademie komiksu, která ocenění udílí. Vítězové budou vyhlášeni 15. února v pražském Bio Oko, večerem mají provázet stand-up komička Adéla Elbel a kreslíř Tomáš Chlud.

Seznam finalistů odráží dlouhodobý trend českých nakladatelů, kteří vydávají biografické komiksy. Jen v posledním roce vyšly ty o Jaromíru Jágrovi, Tomáši Holém, Sidonii Nádherné a právě Štefánikovi.

Atypická biografie slovenského politika, vojáka, letce a astronoma je nominovaná v kategoriích scénář (Michal Baláž a Gabriela Kyselová), kresba (Václav Šlajch) i nejlepší komiksová kniha. V té bude zápasit s titulem B jako běžec a metaforickým zpracováním boje se zhoubnou chorobou Lymfom City od Lucie Trávníčkové.

Rok 2021 byl podle akademie rekordní co do počtu vydaných původních českých komiksových knih. Do soutěže o ceny Muriel jich bylo přihlášeno 28. Odrazilo se to také v nominacích kategorie nejlepší komiks pro děti, kde scházejí aktuální časopisecké komiksy.

Figuruje tu svazek sebraných příběhů seriálu Hubert & Hugo od Nikkarina, původně vycházející v časopise Čtyřlístek, dále krátký příběh Michala Šandy a kreslíře Davida Dolenského Tibbles s jemně černohumorným ekologickým poselstvím a poetická pohádka o malém obrovi Smrkovec od Kláry Břicháčkové.

V kategorii nejlepší strip porota nominace nevyhlásila. "Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech," argumentují porotci.

Navrhují také příště rozšířit záběr kategorie o další druhy komiksových prací, například online komiksy. Porotu tvořili výtvarník David Böhm, komiksová scenáristka Markéta Hajská, historik a teoretik Pavel Kořínek, překladatelka Anna Křiváková a kritik Tomáš Stejskal.

Ve zbývajících kategoriích Přínos českému komiksu nebo Síň slávy se nominace nevyhlašují, vítězové budou rovnou oznámeni na závěrečném ceremoniálu.

Česká akademie komiksu vznikla roku 2018, aktuálně má 77 členů a předsedá jí Pavel Kořínek. Ceny Muriel jsou pod tímto názvem udíleny od roku 2007.

Nominace na ceny Muriel 2021

Nejlepší komiksová kniha
Michal Baláž, Gabriela Kyselová a Václav Šlajch - Štefánik
Jindřich Janíček - B jako běžec
Lucie Trávníčková - Lymfom City

Kresba
Jindřich Janíček - B jako běžec
Tomáš Kopecký - Naprostá šílenost
Václav Šlajch - Štefánik

Scénář
Michal Baláž a Gabriela Kyselová - Štefánik
Jakub Dušek - Štěkot uvázaných psů
Tereza Kopecká - Naprostá šílenost

Krátký komiks
Kateřina Čupová - Kolo
Vojtěch Mašek - Raymond
Jan Blažek, Marek Toman a Stanislav Setinský - Tady to smrdí jako čert!

Komiks pro děti
Klára Břicháčková - Smrkovec
Nikkarin - Hubert & Hugo
Michal Šanda a David Dolenský - Tibbles

Překladový komiks
Argo - Bomba od Alcanteho, Laurenta-Frédérica Bolléeho a Denise Rodiera
Crew - Sweet Tooth od Jeffa Lemirea
Paseka - Piruety od Tillie Waldenové

Překlad
Petra Ben-Ari - Tráva
Tereza Matějčková - Tři útěky Hanny Arendtové
Richard Podaný - Velký vezír Iznougud

Studentský komiks
Kateřina Illnerová - Vyšťavená
Lenka Košutová - Poražený
Petr Polák - Močál

Největší strach jsem měla před tím, než jsem nastoupila léčbu. Tři měsíce jsem žila v nejistotě, líčí Lucie Trávníčková, autorka komiksu Lymfom City. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy