Německou cenu získá spisovatelka ze Zimbabwe. Vloni strávila noc ve vazbě

Kultura AP, Kultura
23. 6. 2021 10:56
Spisovatelka, filmařka a dramatička Tsitsi Dangarembga z afrického Zimbabwe získá letošní Mírovou cenu německých knihkupců. Převezme ji na říjnovém Frankfurtském knižním veletrhu jako první autorka černé pleti, píše agentura AP.
Tsitsi Dangarembga.
Tsitsi Dangarembga. | Foto: Hannah Mentz

Tsitsi Dangarembga byla roku 2003 hostem pražského veletrhu Svět knihy, kde spolu s dalšími autory četla mimo jiné v restauraci Dahab. Ta sídlila v pražské Dlouhé ulici na místě dnešní pobočky Lokálu.

Dvaašedesátiletá autorka je podle poroty Mírové ceny německých knihkupců nejen jednou z nejdůležitějších umělkyň ze Zimbabwe, také představuje jeden z nejvýraznějších hlasů současné africké literatury. Porota rovněž zdůrazňuje spisovatelčin boj za ženskou rovnoprávnost a dosažení politické změny v Zimbabwe. To krátce po vyhlášení nezávislosti v roce 1980 ovládl prezident Robert Mugabe, jehož diktatura trvala až do roku 2017.

Vloni v létě byla Tsitsi Dangarembga zatčena a strávila noc ve vazbě za to, že stála u dálnice vedoucí do zimbabwského hlavního města Harare s billboardem volajícím po reformách a propuštění politických vězňů.

K nejznámějším románům Tsitsi Dangarembga, jejíž dílo dosud nebylo přeložené do češtiny, patří v angličtině napsaný bestsellerový román Nervous Conditions z roku 1988 a jeho pokračování This Mournable Body. To vyšlo teprve vloni a obdrželo nominaci na prestižní Bookerovu cenu.

"Naprosto sdílím poznatek Virginie Woolfové, že aby mohla žena v klidu psát, potřebuje vlastní pokoj a 500 liber. Těch 500 liber pominu, ale teď to poprvé vypadá, že budu mít vlastní pokoj," vysvětlovala roku 2004, proč se stále nemá k tomu, napsat pokračování prózy, kterou BBC označila za jednu ze stovky knih měnících svět.

Druhým důvodem bylo, že Tsitsi Dangarembga od literatury postupně přešla k divadlu a kinematografii. Napsala scénář k filmu Neria z roku 1993, komerčně nejúspěšnějšímu snímku zimbabwské kinematografie, a tři roky nato sama debutovala jako režisérka titulem Everyone's Child. Dnes je podepsána pod dvacítkou filmů.

Spisovatelka kromě jiných získala PEN Pinter Prize a PEN International Award udílenou za svobodu projevu.

Mírová cena německých knihkupců spjatá s částkou 25 tisíc eur, v přepočtu zhruba 636 tisíc korun, existuje od roku 1950. Tsitsi Dangarembga ji dostane 24. října na Frankfurtském knižním veletrhu.

K dosavadním laureátům patří Kanaďanka Margaret Atwoodová, bělorusko-ukrajinská novinářka Světlana Alexijevičová, čínský disident Liao I-wu nebo Izraelec David Grossman.

 

Právě se děje

Další zprávy