Slavný italský malíř Caravaggio se stal hrdinou komiksu, který vychází česky

ČTK ČTK
16. 5. 2020 13:09
Komiks o slavném italském malíři Caravaggiovi v těchto dnech vychází česky. S životem a dílem Michelangela Merisiho de Caravaggia čtenáře seznamuje italský kreslíř Milo Manara.

Knihu, kterou přeložila Denisa Streublová, vydalo nakladatelstcí Crew coby 21. titul edice Mistrovská díla evropského komiksu. V ní už se představili tvůrci Alejandro Jodorowsky, Moebius, Paolo Eleuteri Serpieri, Enki Bilal, Grzegorz Rosiński nebo Francois Boucq.

Čtyřiasedmdesátiletý Milo Manara popisuje nejen Caravaggiův osud a vznik jeho obrazů. Také upravuje svůj malířský styl tak, aby se co nejvíc podobal a blížil Italovým vizím.

"Caravaggio je už čtvrtý komiks Milo Manary, který se dostal do naší řady Mistrovská díla evropského komiksu," připomíná Petr Litoš z nakladatelství Crew. "Nedávno spolu v jedné knize vyšla dvě historická dramata, Indiánské léto a El Gaucho, zachycující námořní války i osídlování Ameriky. Ale úplně poprvé se u nás Manara objevil s příběhem Borgia, který vznikl ve spolupráci s Alejandrem Jodorowským," dodává.

Zatímco komiks Borgia byl z výtvarného hlediska zářivě barevný, Caravaggio se víc blíží klasickým malbám. Scénář k němu napsal sám Manara, je civilnější a víc se drží historie, s důrazem na Caravaggiovu tvorbu a na vznik jeho nejslavnějších děl.

Manara, uznávaný kreslíř, provokatér a přítel Federica Felliniho, představuje Caravaggia nejen jako fascinujícího malíře, ale také coby citlivého a problematického člověka.

Milánský rodák Caravaggio, který žil v letech 1571 až 1610, působil v Římě, Neapoli, na Maltě a na Sicílii. Tvořit začal v duchu manýrismu, později měl vliv na formování barokního stylu. Jeho přínos spočíval ve větší realističnosti mytologických a biblických postav, jejichž předobrazem byli prostí lidé tehdejší doby.

Caravaggio byl též známý výtržník, často se dostával do problémů s papežskou justicí.

Komiks je mezi českými čtenáři stále populárnější. Úspěch měl například Sál komiksů otevřený před dvěma lety na festivalu Svět knihy Praha. Loni v červnu v Praze vznikla Česká akademie komiksu. Od fanouškovských počátků 90. let minulého století se komiks v Česku rozšířil natolik, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství. Jako čistě komiksové vzniklo už před více než 20 lety právě nakladatelství Crew.

 

Právě se děje

Další zprávy