Komiksovou cenu získala kniha o málo známém hrdinovi heydrichiády

ČTK ČTK
7. 2. 2020 9:19
Hlavní cenu České akademie komiksu ve čtvrtek dostala kniha Článek II, která vypráví o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha a následných represích. Autoři Jiří Šimáček a Ján Lastomírsky si jako hlavní postavu zvolili Vladimíra Petřeka, kaplana pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici, kde se po atentátu ukrývala skupina výsadkářů.

Publikace si z udílení výročních komiksových cen Muriel odnáší také ocenění za nejlepší komiksovou knihu a nejlepší scénář. Výsledky byly oznámeny ve čtvrtek v pražském Bio Oko, ceremoniál moderovaly Ester Geislerová a Johana Švarcová.

Kniha Článek II, kterou vydalo nakladatelství Druhé město ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně, porotu v záplavě didaktických komiksů na historická témata zaujala souhrou scénáře a expresivní kresby. Propojení příběhu konkrétního obyčejného hrdiny se širším historickým kontextem vytváří nepřehlédnutelné a vyvážené dílo, uvedli členové akademie.

Děj Článku II pokrývá období od příchodu Heydricha do Prahy, začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka.

Hlavní příběhovou linku tvoří historicky známé události, jsou však nahlíženy optikou mladého muže. Ten o sobě zřejmě neuvažoval jako o hrdinovi, jen se choval solidárně, vlastenecky a pomáhal bez ohledu na následky, jež mu stroze oznamoval článek II vyhlášení výjimečného stavu. Podle něj každý, kdo pomáhá atentátníkům, bude zastřelen i s rodinou.

Po dvou cenách Muriel ve čtvrtek získaly tituly Traum a Zpráva pro Adolfa. Traum vynesl kreslíři Tomáši Motalovi cenu za nejlepší kresbu i krátký komiks. Dle poroty Traum ukazuje Motala jako originálního autora, který v příbězích z paralelního světa zdatně mísí popkulturní odkazy s historickými událostmi a vyprázdněnou symbolikou totalit.

Traum tvoří tři sešity, jež ale nejsou číslované. Spojuje je především Motalův vizuální styl čerpající z estetiky gothic rocku, filmu noir a metalu.

Komiks Zpráva pro Adolfa je naopak stejně jako hlavní vítězná kniha pevně zakotven ve známé historii. Cenu za nejlepší překladový komiks vynesl nakladatelství Crew a ocenění za nejlepší překlad Anně Křivánkové. Autor komiksu Osamu Tezuka patří dle poroty ke komiksovým klasikům, už samotné představení jeho osobité tvorby českým čtenářům je zásadní počin.

Kniha Článek II začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka. | Video: Česká akademie komiksu

Tezukovo obsáhlé vyprávění z druhé světové války se věnuje tématům rasy a rasismu. Výsledkem je trochu historický román, trochu konspirační thriller, ale stoprocentně jeden z nejvýznamnějších světových komiksů, uvádí porota.

Za přínos českému komiksu byl do komiksové síně slávy uveden Ivo Pechar, významný scenárista komiksových seriálů v 70. a 80. letech.

Nejlepším komiksem pro děti se stalo Dobrodružství Rychlé Veverky 5: Tajemná krabička, které napsal Pavel Čech, cenu za nejlepší strip obdržel Jaz za Opráski sčeskí historje. Nejlepším studentským komiksem je Spořilov od Barbory Satranské.

 

Právě se děje

Další zprávy