Mateřská firma Gallimardu kupuje nakladatelství Les Éditions de Minuit

Le Monde
28. 6. 2021 13:38
Mateřská firma Gallimardu kupuje nakladatelství Les Éditions de Minuit

Prestižní francouzské nakladatelství Les Éditions de Minuit, které vydalo díla Marguerite Durasové, Borise Viana nebo držitele Nobelovy ceny za literaturu Samuela Becketta, se stane součástí stejné vydavatelské skupiny jako konkurenční Gallimard. Koupí ho holdingová společnost Groupe Madrigall, která kromě Gallimardu vlastní značky Flammarion nebo Casterman. Smlouvu k 1. lednu 2022 podepsali Antoine Gallimard a Irène Lindonová, dvaasedmdesátiletá prezidentka Les Éditions de Minuit.

To bylo založeno v ilegalitě za nacistické okupace roku 1941. O šest let později se jeho ředitelem stal Jérôme Lindon, po jehož smrti v roce 2001 firmu převzala dcera Irène. "S postupujícími roky čím dál víc přemýšlím o budoucnosti naší firmy, našich spolupracovníků a našich autorů," vysvětluje prodej Irène Lindonová, která podle deníku Le Monde nemá dědice.

Novým šéfredaktorem Les Éditions de Minuit se od ledna stane Thomas Simonnet z Gallimardu. Informace o tom, kolik Groupe Madrigall za Les Éditions de Minuit zaplatila, strany nezveřejnily. Groupe Madrigall je třetí největší firma na francouzském knižním trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy