Finalisty Dublinské literární ceny jsou Tokarczuková či Édouard Louis

ČTK ČTK
3. 9. 2020 17:12
Finalisty Dublinské literární ceny jsou Tokarczuková či Édouard Louis

Mezi deseti finalisty Dublinské literární ceny jsou polská spisovatelka Olga Tokarczuková nebo Francouz Édouard Louis. Čech Jaroslav Kalfař byl se svým anglicky psaným románem Kosmonaut z Čech v širších nominacích, do užšího výběru se ale nedostal. Vítěze, jenž se s překladatelem rozdělí o šek na 100 tisíc eur, v přepočtu 2,6 milionu korun, porota oznámí 22. října.

Dalšími nominovanými jsou Angličanka Pat Barkerová, severoirská rodačka Anna Burnsová za prózu Mlékař, která brzy vyjde v češtině, íránsko-francouzská prozačiak Négar Djavadi s knihou Disoriental nebo Kanaďanka Esi Edugyan za román Washington Black. Seznam nominovaných uzavírají Američané Tayari Jonesová, Sigrid Nunezová a Tommy Orange plus indická prozaička Anuradha Royová. 

Tokarczuková je nominovaná za překlad románu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých, Édouard Louis za Dějiny násilí, Pat Barkerová za prózu A dívky mlčely. Všechny tři tituly již vyšly v češtině.

Ocenění od roku 1996 uděluje dublinská radnice. Nominace navrhují veřejné knihovny z celého světa včetně těch českých. Letos se sešlo 156 návrhů. Loni zvítězila Američanka Emily Ruskovichová s knihou Idaho.

 

Právě se děje

Další zprávy