Bookerovu cenu může získat i spisovatelka NoViolet Bulawayo

ČTK ČTK
7. 9. 2022 7:39
Bookerovu cenu může získat i spisovatelka NoViolet Bulawayo

Mezi šestici finalistů prestižní literární Bookerovy ceny se probojovala zimbabwská spisovatelka NoViolet Bulawayo, která už ocenění málem získala v roce 2013. Letos je nominovaná díky románu Glory. Ten ústy několika zvířat vypráví o pádu diktátorského režimu, jehož lídr připomíná někdejšího zimbabwského tyrana Roberta Mugabeho. Autorčinu prózu Chtělo by to nový jména v překladu Markéty Musilové před sedmi lety vydal Odeon.

Do užšího výběru se dostala také držitelka Pulitzerovy ceny za literaturu Elizabeth Stroutová z USA. V knize Oh William! se vrací ke své dřívější protagonistce Lucy Bartonové, jež v novince pomáhá bývalému manželovi prozkoumat svou rodinnou historii.

Uspět může dále irská spisovatelka Claire Keeganová s románem Small Things Like These, který má jen 116 stran a vypráví "něžný příběh o naději a tichém hrdinství, oslavuje soucit a přísné kárá hříchy páchané ve jménu náboženství", uvedla porota. Dalším nominovaným je sedmaosmdesátiletý Alan Garner, britský autor dětské fantasy známý z 60. a 70. let minulého století, s románem Treacle Walker o osiřelém chlapci a jeho nečekaném přátelství s vandrákem.

Seznam finalistů doplňují Šehan Karunatilaka, spisovatel z ostrovního státu Šrí Lanka v jihovýchodní Asii, a Američan Percival Everett s prózou o rasismu a policejním násilí. Vítěz bude oznámen 17. října v Londýně, získá šek na 50 tisíc liber, v přepočtu necelých 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy