Po plavání si dá pivo a začne skicovat. Gebauer vystavuje malby a sochy z plováren

ČTK ČTK
23. 11. 2023 9:20
V chrudimské výstavní síni jsou nově k vidění sochy a obrazy Kurta Gebauera. Věnoval je svému velkému koníčku, plavání, a znázorňují okamžiky z plováren. Veřejnosti je autor představuje poprvé. Přehlídka potrvá do 21. ledna.

"Kurt Gebauer v Chrudimi několikrát vystavoval, dokonce tady byl v porotě nějaké soutěže. Možná je víc zavedený jako sochař, to, že maluje, bude možná trochu překvapení," říká kurátorka Martina Vítková.

Dvaaosmdesátiletý Gebauer rád chodí třeba na pražské koupaliště Džbán nebo jezdí do Hradce nad Moravicí, kde se narodil. Tam si zaplave v řece. Plavání je pro něj i tvůrčí inspirací.

V Chrudimi vystavuje díla, která vytvořil v posledním zhruba půlroce a dosud je nikde neukázal. "Více maluji ženy a děti, protože mají živější pohyby. Muži dost často plavou kraula, sportovně a nudně, ženy si dost často povídají, dřepnou si a děti kolem nich blbnou, je víc na co koukat," říká Gebauer.

Při plavání si musí zapamatovat zlomky situací, které chce později zachytit. Pak si v kavárně nebo restauraci dá třeba pivo a kreslí do skicáku. Z některých návrhů později vznikne obraz či socha.

Tímto způsobem například Gebauer zaznamenal radost ukrajinských žen na Džbánu v pražské Šárce. "Byly tam čtyři, pět Ukrajinek, tančily na louce, pouštěly si hudbu, měly takovou radost ze života, že jsou někde, kde nepadají rakety, tak to roztočily. Takže se na plovárně dějí i politické události," poznamenává.

Plavání jej baví, mívá díky němu dobrou náladu, totéž vidí u ostatních lidí. Chovají se uvolněně, jinak než na ulici nebo v kanceláři, říká. "V Sasku, kde jsem byl na sympoziu, měli úžasný nerezový bazén, voda byla modrá jako nebe, některé Sasky úžasně blbnou ve vodě," uzavírá.

Kurt Gebauer studoval sochařství na pražské Akademii výtvarného umění u profesorů Vincence Makovského a Karla Lidického. Absolvoval zahraniční stáže. Donedávna působil na vysoké škole Uměleckoprůmyslové v Praze.

Jeho ateliérem prošlo 150 studentů. Teď působí na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy a na Fakultě pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Před třemi roky mu velkou retrospektivní výstavu uspořádala Národní galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy