Český film Krajan získal studentského Oscara. Odehrává se v roce 1944

ČTK ČTK
Aktualizováno před 2 hodinami
Válečný snímek Krajan od dvojice režisérů z filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku získal jednoho z letošních studentských Oscarů. Uvedla to americká akademie, o jejíž přízeň Češi soupeřili vedle děl ze stovek uměleckých škol po světě. Nyní mohou usilovat o ocenění také v hlavní oscarové soutěži.
Film Krajan získal cenu pro nejlepší snímek do 30 let na pražském festivalu studentské kinematografie Fofr. Foto: Festival Fofr | Video: Fofr

Laureáty čtyř kategorií studentských cen americká akademie přivítá na ceremoniálu v Londýně, který se uskuteční 14. října. Jejich jména oznámila toto úterý, upozornil web Echo24.

Pětadvacetiminutové drama Krajan od Pavla Sýkory a Viktora Horáka je mezi třemi vítězi kategorie pro příběhové snímky. "Vykresluje setkání dvou mužů na chalupě odstřižené od civilizace během silvestrovské noci roku 1944. Vdovce a důstojníka SS na první pohled nic nespojuje. Jediné, co mají společného, je jejich sudetský původ. Nejprve si začnou povídat o všedních tématech a s blížící se půlnocí začínají řešit palčivější otázky," shrnuje děj ředitelka písecké akademie Vladana Terčová.

Hlavní role obsadili Jiří Štěpnička a Pavel Batěk, který hraje důstojníka SS. Vedlejší roli řidiče ztvárnil Martin Hlubocký. Dílo produkoval Miloň Terč z písecké akademie. Krajan měl premiéru v březnu v pražském kině Dlabačov.

Vítězství studentů je pro školu obrovskou satisfakcí a úspěchem, řekla ředitelka písecké filmové akademie Vladana Terčová. Ocenila, že tvůrci si při přípravě filmu nechali poradit od svých pedagogů. Právě díky zásahu pedagogů, kteří filmy konzultují se studenty od podoby scénáře až po finální verzi střihu, se podle ředitelky akademie udělaly v procesu tvorby některé změny.

"Jsou studenti, kteří si do toho nechtějí nechat 'kecat', což respektujeme, ale pak často zjistí, že udělali chybu. Takže je dobře, že tito studenti si do toho mluvit nechali a potěšilo nás, že potom sami pedagogům zavolali a děkovali jim za jejich rady," uvedla Terčová.

Vítěze čtyř kategorií studentských cen se americká akademie chystá přivítat na ceremoniálu v Londýně 14. října. "Pavel Sýkora a Viktor Horák tam pojedou stoprocentně a já zjišťuji možnosti, jestli bych mohla jet s nimi," podotkla Terčová, která považuje úspěch absolventů FAMO za velkou satisfakci pro školu za to, co se snaží studenty naučit. "Jsme z toho stále v šoku a nemůžeme uvěřit, že se to podařilo, protože ta konkurence je obrovská," podotkla.

Sýkora s Horákem navázali na úspěch Dcery, animovaného filmu studentky pražské FAMU Darji Kaščejevy, která totéž ocenění obdržela v roce 2019. O další české úspěchy se v letech 2017 a 1989 postaraly snímky Kdo je kdo v mykologii od Marie Dvořákové a Ropáci od Jana Svěráka.

Příběh Krajan vykresluje setkání dvou mužů na chalupě odstřižené od civilizace během silvestrovské noci roku 1944. Vdovce a důstojníka SS na první pohled nic nespojuje. Jediné, co mají společného, je jejich sudetský původ. Nejprve si začnou povídat o všedních tématech a s blížící se půlnocí začínají řešit palčivější otázky.

Film Krajan měl premiéru letos v březnu v pražském kině Dlabačov. Mimo jiné získal cenu za nejlepší film do 30 let na studentském festivalu FOFR. Úspěch Sýkory a Horáka navazuje na vítězství animovaného filmu Dcera od studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové v roce 2019. Další česká ocenění přišla v letech 2017 a 1989, a to pro snímek Kdo je kdo v mykologii od Marie Dvořákové a film Ropáci Jana Svěráka.

Cenu Student Academy Awards uděluje americká Akademie filmového umění a věd od roku 1972. Vítězové získávají právo usilovat o Oscary v některé z kategorií krátkometrážní animovaný film, krátkometrážní hraný film nebo krátkometrážní dokument, uvádí tisková zpráva. Držitelé studentských ocenění z minulých ročníků nashromáždili v hlavní soutěži 67 nominací a 15 ocenění.

Vítězové získávají právo usilovat o Oscary v některé z kategorií krátkometrážní animovaný film, krátkometrážní hraný film nebo krátkometrážní dokument. Držitelé studentských ocenění z minulých ročníků nashromáždili v hlavní soutěži celkem 67 nominací a 15 ocenění.

Video: Aktuálnost roku 1968 je děsivá a smutná. Děje se to zase, říká hvězda filmu Vlny (10. 9. 2024)

"Zvlášť teď by film mohl rezonovat kvůli tomu, co se děje na Ukrajině," říká herec Vojtěch Vodochodský, představitel hlavní role ve snímku Vlny. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy