Sandler letí do kosmu s českou vlajkou. Trailer představuje sci-fi film od Netflixu

Kultura Kultura
16. 1. 2024 14:52
Astronaut Jakub Procházka se vydává poznat záhadný vesmírný předmět a tak trochu i sebe sama. Videotéka Netflix v úterý zveřejnila první plnohodnotný trailer z filmu Kosmonaut z Čech, který vznikl adaptací debutového románu Jaroslava Kalfaře, českého spisovatele žijícího v USA.
Film Kosmonaut z Čech bude na Netflixu od 1. března. | Video: Netflix

Knihu o kosmonautovi, který si uvědomuje, že doma na Zemi na něj manželka možná nebude čekat, firma zfilmovala s hollywoodskými hvězdami Adamem Sandlerem a Carey Mulligan v hlavních rolích. Mimozemského pavouka Hanuše pak namluvil další známý herec Paul Dano. Režíruje Johan Renck, autor všech pěti epizod úspěšné minisérie Černobyl od HBO.

Film bude mít premiéru příští měsíc na festivalu Berlinale, na Netflixu se objeví 1. března, oznámil časopis Variety.com.

Pražský rodák Kalfař, který od patnácti žije v USA, svou prózu vydal nejprve anglicky pod názvem Spaceman of Bohemia. Rychle se dočkala recenzí v denících jako New York Times nebo Wall Street Journal, což u české literatury není běžné. Teprve poté, roku 2017, se objevila v českém překladu Veroniky Volhejnové.

"Román se velice dobře čte, pokud čtenáři nevadí, že vše je servírováno obezřetně, aby se i línější mysl nepřehltila," napsal v Hospodářských novinách kritik Petr A. Bílek, který knize vyčetl jistou strojovost a vykalkulovanost.

Naposledy vydal Kalfař dystopii Stručná historie věčného života. V ní nešetří Spojené státy a varuje před krajní pravicí i nadnárodními korporacemi. "Dnešní realita je tak šílená, že ji žádný autor nepřekoná," řekl v rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy